Jászkunság

2023.08.20. 17:00

Hamarosan kézhez kaphatják a diákok a következő évi tankönyveket

Folyamatosan érkeznek a tankönyvek a Szolnoki Tankerületi Központ intézményeibe. A köteteket sok esetben a felsőbb évfolyamosok segítségével válogatják, hogy napokon belül átadhassák a diákoknak. Közel tizenkétezren ülnek iskolapadba szeptember elsején.

Pakainé Pusztai Nóra

Megérkeztek a Tankönyvek a szolnoki Tiszaparti rómaikatolikus Általános Iskolába

Fotó: Nagy Balázs

Már tavasszal leadták az első rendeléseket a jászkunsági diákok tankönyveire. A folyamatot a Szolnoki Tankerületi Központ koordinálja. 

– A Könyvtárellátó Közhasznú Nonprofit KFT (KELLO) tájékoztató anyagot ad ki a felületén a rendelés menetéről, lényegében részletes útmutatót bocsát ki a tankönyvrendelésről, felületek kezeléséről. A Szolnoki Tankerületi Központ minden év márciusában tankönyvellátási szerződést köt a KELLO-val, s ez után áprilisban indul az alaprendelés első időszaka – tájékoztatta hírportálunkat Kurucz Anita, a Szolnoki Tankerületi Központ Köznevelési, Jogi és Humánpolitikai Főosztály Köznevelési Osztályának vezető-hivatali főtanácsosa.

Az alaprendelés módosítására minden év június 30-ig van lehetősége az iskoláknak, hiszen a beiratkozás után erre az időpontra tudják nagy biztonsággal a leendő elsős és kilencedikes tanulók létszámát. A rendelés során diák és könyvtári rendelés is történik. A rendelés mennyiségének függvényében a KELLO térítésmentesen biztosít tanári példányokat is. 

– Az iskolák rendelik meg a hittan könyveket is az adott bevett egyház igényeinek megfeleleően. Illetve a gyógypedagógiai intézményeink a tanulóik sajátos szükségleteinek megfelelően fejlesztő eszközöket rendelhetnek az állami támogatás összegének terhére, de a Szolnoki Tankerületi Központ költségvetési kondícióinak függvényében külön keretet biztosít arra, hogy az SNI-s, BTMN-s tanulók ellátáshoz megfelelő feltételeket, eszközöket vásároljanak az intézmények – fogalmazott. 

Az eszközöket és tankönyveket augusztus 21-ig szállítják ki az iskolákba, az időpontról előre értesítik őket. 

– Az iskola tankönyvfelelőse tételesen veszi át a tankönyveket, majd bevételezi. Az iskola helyi rendjének megfelelően gondoskodik a tankönyvek kiosztásáról. Az alaprendelés időszakában az iskolák összesen 138.040 darab tankönyvet rendeltek – tette hozzá.

A diákok az első tanítási napon vagy az azt megelőző napokban kaphatják kézhez a köteteket.

– A Szolnoki Tankerületi Központ fenntartásában működő iskolákban 11.573-an tanulnak. A nappali tagozatos rendszerben alap- és középfokú intézményekben 1-16. évfolyamig térítésmentesen kapják meg a tankönyveket. Az állami támogatás összege a tankönyvekre idén 132.148.000 forint volt – sorolta a számokat Kurucz Anita.

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában