Beruházás

2023.08.02. 17:00

Több, mint 600 millió forintból fejlesztik az abonyi városrészt

Három év alatt közösségi ház, játszótér és bérlakások épülnek, de megújul egy út és különböző, felzárkóztató programok is megvalósulnak Abonyban a Mérges városrészben. A több, mint 600 millió forintos projekt célja, a lakosok felzárkóztatása, és életkörülményeinek javítása.

Molnár-Révész Erika

Horváth Olivér főosztályvezető (balra) és dr. Kocsis Péter kulturális antropológus, a program vezetője a látványterveket nézegetik

Forrás: Beküldött fotó

Szerdán tartották Abonyban annak a nagyszabású felzárkóztatási programnak a nyitórendezvényét, mely az úgynevezett Mérges városrész fejlesztését célozza meg. 

A 36 hónapos program célja, az ott élő lakosság életlehetőségeinek és lakhatási körülményei javítása, emellett szociális, közösségi és közterületi funkciók kialakítása. Ezért megújul a terület egyik fő bevezető útja, a Somogyi Imre utca, közösségi ház épül udvarán játszótérrel, továbbá három család lakhatását biztosító bérlakást is kialakítanak.

A közösségi ház látványterve
Forrás: Abony Város Önkormányzata

A szerdai nyitórendezvényen Pető Zsolt polgármester elmondta, hogy a városvezetés számára nagyon fontos a szociális célú városrehabilitációs program, mely több szempontból is kiemelt jelentőségű. 

Olyan városrész fejlesztését végezhetjük el, ahol a lakosság nagyon régóta vár erre. A program a jelen uniós fejlesztési ciklusban egyedülálló Pest Vármegyében. Kiemelt jelentőségű, mert a legnagyobb intézményi és társadalmi összefogással valósul meg. Kiemelt, mert jelentősége és hatása hosszú időre meghatározhatja nem csak ezen városrész, hanem az egész település jövőjét. Ugyancsak kiemelt jelentőségű, mert olyan területen valósulhat meg, ahol 506 lakos él, akiknek 47 százaléka legfeljebb általános iskolai végzettségű 

– hangsúlyozta a polgármester.

Kovács László, a városfejlesztési bizottság elnöke elmondta, habár ilyen nagyszabású beruházás még nem valósult meg Mérges városrészben, ugyanakkor az elmúlt évtizedekben azért fejlődött a terület. Az utak állapotát valamelyest javították, és fejlesztették az ivóvízhálózatot is.

A szociális lakóépület látványterve
Forrás: Abony Város Önkormányzata

–Korábban eljöttem ide, és azt láttam, hogy mélyszegénység uralkodik a területen. Mára már ez valamelyest javult ugyan, ennek ellenére nagy szükség van a terület fejlesztésére. Látjuk a kisgyermekeken, hogy már jobb ruházatban tudnak járni, mint 30 évvel ezelőtt. Viszont, még adósak vagyunk azzal, hogy olyan segítséget nyújtsunk ennek a településrésznek, amilyen eddig még nem volt– mondta az önkormányzati képviselő. 

Az eseményen Pető Zsolt polgármester a városrész fejlesztésének fontosságáról beszélt
Forrás:  Beküldött fotó

Az ünnepélyes eseményen részt vett a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Programvégrehajtási és Módszertani Főosztályának vezetője, Horváth Olivér, Deákné Orosz Zsuzsa a Kék Madár Jóléti Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint a projektvezető dr. Kocsis Péter kulturális antropológus, címzetes egyetemi tanár is.

A beruházás összesen 620,89 millió forintból, állami támogatásból, a Széchenyi Terv Plusz pályázatból, és az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában