Helytörténet

2023.08.28. 06:55

Városuk gazdag történelmével ismerkedtek az abonyi gyerekek

Évek óta népszerű a városlakók körében Abony helyismereti és helytörténeti tábora. A rendhagyó program célja, hogy az iskolások játékos formában, a helyi épített örökség révén ismerjék meg településük históriáját. A program immár kilencedjére várta az érdeklődőket.

Hartai Gergely

Markó Ferenc helytörténet-kutató (középen) vezetésével számos izgalmas épületet fedeztek fel a táborozók

Forrás: Beküldött fotó

– Túl vagyunk a kilencedik helyismereti és helytörténeti táborunkon. Ezúttal is igyekeztünk tartalmas programokat kínálni a résztvevő fiataloknak – kezdte mondandóját a tábor szervezője. Markó Ferenc helytörténet-kutató lapunk érdeklődésére elmondta, ezúttal kilenc iskolás csatlakozott hozzájuk, hogy közösen fedezzék fel a város régmúltjának már megfejtett és megfejtésre váró emlékeit egyaránt. Egyhetes nyári táboruk során ismét kulcsszerepet játszottak Abony ódon kastélyai, kúriái és templomai, amelyek valamennyi helyismereti tábor elmaradhatatlan állomásai.

– Nagy öröm számomra, hogy a gyerekek közül néhányan máskor is részt vettek a táborban, mely immár szép hagyománnyal büszkélkedhet. Próbáltuk az elmúlt évekhez képest új eseményekkel színesíteni a repertoárt – taglalta Markó Ferenc.

Mint megtudtuk, a maroknyi csapat eljutott egyebek mellett a Vigyázó-kastélyba, amelynek padlását is meglátogatták az érdeklődők. Emellett a rendezvény fontos célkitűzése volt, hogy a diákok olyan külső helyszínre is ellátogassanak, amely valamiképp a városhoz köthető. Ebből a megfontolásból tekintették meg az újszászi Orczy-kastélyt.

– A helyszínek sajnos egyre fogynak, ám még mindig tartogatnak érdekességeket az itteni kastélyok, kúriák – folytatta a helytörténet-kutató.

Markó Ferenc ezután arról tájékoztatott, hogy a tábor első felében a református temető neves sírjait keresték fel, délután pedig strandolás következett. Másnap a római katolikus Kistemetőt, a Kolera temetőt, valamint a Nagyjárási iskolát járták be kerékpáros túrával egybekötve. A program további részében a falumúzeum és a Kostyán Andor-kúria várta a csoportot.

Az utolsó napon elsőként Király B. Izabella, volt országgyűlési képviselő tartott előadást az abonyi család- és ragadványnevekről. Ezt követően egy városi szabadulós játékban vettek részt a gyerekek. A játék színterei között szerepelt az Abonyi Lajos Művelődési ház egyik emléktáblája, Abonyi Lajos író szobra, a Kapala-kereszt, a vasútállomás épülete, Abonyi Lajos író családi kriptája, a református templom emléktáblája és Györe Pál szobra egyaránt. A nap második fele filmnézéssel, fagyizással telt. Az idei tábor oklevelek átadásával fejeződött be.

Korábban is a rejtett kincseké volt a főszerep

Abony helytörténeti tábora régóta kedvelt program a városi gyerekek körében. A tábori napokon sokszor olyan településtörténeti jelentőséggel bíró színtereket is felfedezhetnek az ifjú érdeklődők, amelyek egyébként rejtve vannak a nagyközönség előtt. Az elmúlt években szívesen tájékozódtak a fiatalok a zsinagóga, vagy éppen az Ungár-ház múltjáról. Ez utóbbi épület pincéjében például a nyolcvanas években még diszkó működött. Az akkori díszlet egy része egészen napjainkig látható volt az ódon falakon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában