Szoljon podcast

2023.09.26. 16:55

A szolnoki Damjanich múzeum élő történelme a temetkezési szokásokra fókuszál

Sírok, csontvázak, korabeli viseletek: régészgéniuszaink feltárásai egyetlen kiállításon.

Mészáros Géza

Kelemen Angéla osztályvezető és Horváth László múzeumigazgató a sajtónyilvános bemutatón számolt be az intézmény új állandó kiállításáról

Fotó: Mészáros Géza

A szolnoki Damjanich János Múzeum munkásságában jelentős szerepet betöltött öt szakember, Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona életútját összegző új régészeti állandó kiállítás sajtónyilvános bemutatóját tartották meg kedden a média képviselőinek az intézményben. Az „Ezt látták a csillagok – Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok megyében” című tárlatot a korábbi állandó kiállítás helyén rendezték be a múzeum földszinti nagytermében.

Mint arról Horváth László múzeumigazgató és Kelemen Angéla, az intézmény régészeti osztályának vezetője beszámolt, a Damjanich János Múzeum új állandó kiállításával Jász-Nagykun-Szolnok megye kiemelkedő régészeinek emléke előtt kíván tisztelegni. Elmondták, hogy a nagy elődök által gyűjtött és leltározott leletek, kéziratos naplók, eredeti felvételek hitelesen jelenítik meg a 19. és a 20. század régészeti mozgalmait. Hangsúlyozták, hogy a korábban meghirdetett Magyar Géniusz Program pályázata épp e Jász-Nagykun-Szolnok megyei szakemberek munkásságára illett rá, hiszen a múzeumban dolgozó öt „géniusz” tudományos kutatásai és ásatásai indították el a megye múltjának felfedezését.

Megtudtuk és láthattuk, hogy a szeptember 28-án 15 órakor megnyíló állandó kiállítás központi egysége az a terem, amely fiktív temetőként tizenkilenc sírhelyen keresztül mutatja be az újkőkortól a késő középkorig tartó, az itt, térségünkben élő különböző népcsoportok temetkezési szokásait.

A tárlat egyik különlegessége a teljesen elsötétített térben kialakított hatalmas csillagos égbolt, ahol felismerhető csillagképek várják a látogatókat. „Ezt látták a csillagok…” – szólít meg a kiállítás, melyben a csillagok szóhasználat a megyei géniuszok régészetben betöltött és a szakma által elismert szerepét is jelzi.

A csütörtökön nyíló állandó tárlat a múzeum nyitvatartási idejében látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában