Nincs ember

2023.09.14. 11:25

Drasztikusan lecsökkent a közmunkások száma, az üzemek is bezártak Tiszatenyőn

Három, azaz három férfi közfoglalkoztatott dolgozik összesen jelenleg Tiszatenyőn. Az egykori mintatelepülésen az utóbbi években zuhanásszerűen csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Ma már ott tartanak, hogy a településrendezési munkákon kívül szinte semmit nem tudnak csinálni...

Molnár-Révész Erika

Pakolnak, szállítanak, füvet nyírnak, utakat javítanak a közfoglalkoztatottak Tiszatenyőn, akik között már csak három férfi van. Közülük az egyik, Horváth Bence, aki éppen padokat pakol a polgármesteri hivatalnál

Fotó: Mészáros János

– Csak az maradt a programban, akinek tényleg nincs más lehetősége, vagy szorosan ide, a faluhoz köti a család – mondta a polgármesteri hivatalnál éppen padokat pakoló közmunkások csoportvezetője Gelei Sándor. Hétköznap délelőtt van Tiszatenyőn, a közfoglalkoztatottaknak ez csak egy feladat, szinte folyamatosan mennek valahová. Általában füvet kell nyírni, vagy szállítani valahová valamit a megmaradt traktorral. Akad munka bőven a faluban. Csakhogy ők kevesen vannak.

– Időközben sokan vállaltak munkát a környező városok nagyobb gyáraiban, de vannak olyanok, akik külföldön keresik a boldogulást – tette hozzá a csoportvezető.

Pedig Tiszatenyőn néhány éve még szarvasmarha és sertéstelepen, sajt, illetve savanyítóüzemben dolgoztak, de még Fecskeházakat is építettek vályogtéglából a közmunkások. Ma már az üzemek bezártak, a 2020-ban indított adósságrendezési eljárás miatt a termőföldeket értékesíteni kellett, nemrég pedig a feleslegessé vált mezőgazdasági gépeket is eladta az önkormányzat. Nem csak föld nincs ugyanis, olyan sem nagyon akad, aki megművelje, hiszen míg 2014-ben 160-an, 2016-ban pedig 120-an dolgoztak a közmunkaprogramban, ma már csak összesen tizenöt közfoglalkoztatott munkálkodik a településen.

Tulajdonképpen a közmunkaprogram teljesítette célját, hiszen eredetileg ez egy átmeneti álláslehetőség a résztvevők számára, addig, míg a piaci munkahelyen elhelyezkednek. Csakhogy, már annyira kevés nálunk közfoglalkoztatott, főleg a férfi munkaerő 

– hiszen ők hárman vannak csupán – hogy már a településrendezési munkálatokat is egyre nehezebb elvégezni – vázolta a jelenlegi helyzetet Mező József polgármester.

Hozzátette, mindemellett örömhír az, hogy mivel az adósságrendezési eljárás 2022 februárjában lezárult, így az utána benyújtott pályázatoknak már kézzelfogható eredménye van. Ilyen a közkonyha háromütemű fejlesztése, a belterületi utak helyreállítása, vagy a település első bölcsődéjének megnyitása.

Még most is értékesít eszközöket az önkormányzat

Tiszatenyő az utóbbi időszakban bérbe adta üressé vált baromfitelepét, valamint eladta a felesleges mezőgazdasági munkagépeit is.

– Már csak egy traktor, egy silózógép maradt, melynek minimum ára 2 millió 200 ezer forint. Emellett nemrég meghirdettük a Törökszentmiklósi strandon található büfés eszközeinket, székeket, padokat, asztalokat, és mikrókat körülbelül 190 ezer forint értékben. Erre egy ajánlat érkezett a büfé jelenlegi üzemeltetőjétől, aki eddig bérelte az eszközöket – tájékoztatott Mező József polgármester. Mint elmondta, az eladásokból eddig mintegy 2,5 millió forint folyt be, melyet a működésére fordít a település. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában