Döntés

2023.09.04. 06:55

Elutasította az Egri Főegyházmegye kérését a jászberényi képviselő-testület

Az önkormányzat nem adja át az egyház fenntartásában működő oktatási intézmény tulajdonjogát.

Illés Anita

A jászberényi városházának épülete

Fotó: Pesti József

A jászberényi képviselő-testület szerdai rendkívüli ülésén elutasította, hogy az önkormányzat ingyenesen az Egri Főegyházmegye tulajdonába adja a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium épületét. Mint ismert, az oktatási-nevelési feladatokat ellátó egyházi fenntartóknak törvény ad lehetőséget arra, hogy kérhetik a feladatellátással összefüggő ingatlanok tulajdonjogának ingyenes átadását. 

Az Egri Főegyházmegye igényt adott be a Rákóczi út 13-15. szám alatti, „kivett középiskola” megnevezésű ingatlan és az ahhoz kapcsolódó ingók tulajdonjogának ingyenes átruházásához. A képviselő-testület többségi szavazattal (8 nem, 2 igen, 2 tartózkodás) úgy döntött, hogy nem adja át az iskola épületét az egyháznak. Budai Lóránt polgármester a tanácskozáson elmondta: az alpolgármesterrel a minap több témában személyesen egyeztettek dr. Ternyák Csaba egri érsekkel, akit az ingatlannal kapcsolatos várható testületi döntésről is tájékoztattak. 

Az egri érsek ezt elfogadta. Az önkormányzat törekszik az egyházzal való együttműködésre, az iskola esetleges közös fenntartására 

– tette hozzá a polgármester. 

A rendkívüli ülésen mintegy tizenhat napirendi pontot tárgyaltak, köztük több városi ingatlan értékesítéséről, hasznosításáról, a költségvetés kiadási előirányzatainak átcsoportosításáról is döntöttek. Szó volt a Gorjanc Ignác sétány 10. szám alatt található strandfürdő jelenéről és jövőjéről, fejlesztési lehetőségeiről, irányairól. A testület a strand értékesítésére korábban kiírt nyilvános versenytárgyalási eljárást eredménytelennek nyilvánította, mert a megadott határidőn belül nem érkezett be pályázat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában