Programkavalkád

2023.09.29. 19:55

Micsoda buli! Izgalmas kísérletekkel várt a szolnoki Kutatók Éjszakája – galériával

A Debreceni Egyetem Szolnok Campusa adott otthont pénteken este a Kutatók Éjszakájának. A programok közül ezúttal sem hiányozhattak az izgalmas kísérletek és a legmodernebb virtuális eszközök. A vállalkozószelleműek a robotok különleges világába is betekinthettek.

Hartai Gergely

Ezen az estén minden lehetséges, még régi korok harcosa is válhat belőlünk

Fotó: Illusztráció/Mészáros János

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén is szeptember utolsó hétvégéjén lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a kutatások új eredményeivel. Az Európai Unió Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára.

A szolnoki rendezvényen képviseltette magát a Mathias Corvinus Collegium Szolnoki Képzési Központ, melynek programján kipróbálható, játszható, programozható robotokkal találkozhattak az érdeklődők. A Robotok Világa kurzusuk célja, hogy a diákok megismerkedjenek a robotika alapjaival, vagyis a tervezés, építés és programozás hármasával. Céljaik eléréséhez a Lego legújabb robotjait használják, melyek segítségével a diákok játékosan tudják ezeket az ismereteket elsajátítani.

– Aki 18 és 21 óra között ellátogat a standunkra VR, azaz virtuális valóság szemüveg segítségével utazhat Európa országaiba a Szolnoki Europe Direct jóvoltából – tájékoztatta lapunkat a rendezvény előtt a Verseghy Ferenc Könyvtár kommunikációs és közönségkapcsolati referense. Vona-Gődér Krisztina elmondta, az érdeklődők ezenkívül megismerkedhettek a Városfoglaló nevű mobilalkalmazással, mely kultúra, mozgás és tanulás is egyben. A mobilapp helyismereti sétákhoz vagy virtuális túrákhoz használható a könyvtár szolgáltatásaként.

A tematikus séták között szerepel vármegyei, illetve szolnoki. Ez utóbbi egyebek mellett a városi szakrális sétát, a szolnoki műemlékeket, a helyi patikákat és a „Verseghy emlékjeleket” helyezi a fókuszba 

– hívta fel a figyelmet a szakember.

Tartalmas repertoárral készült az eseményre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet is. A résztvevők az újraélesztést és az automata defibrillátor használatát sajátíthatták el. Emellett a részeg és a drogos állapotot próbálhatták ki szemüvegek segítségével. Egy időskori szimulátor felvételével pedig azt is megtudhatták, milyen érzés szépkorúnak lenni. A különféle témakörökhöz kapcsolódóan játékos tesztkérdésekre is felelhettek az érdeklődők.

– A Damjanich János Múzeum évek óta részt vesz a Kutatók Éjszakáján, ahol az jelenlévőknek lehetőségük van megismerkedni a múzeumi munka sokszínűségével, és mélyebb ismereteket szerezni a különböző tudományterületek szegmenseiről – vette át a szót az intézmény kommunikációs munkatársa. Ádám Adrienn hozzátette: a múzeum munkatársai minden évben más területre helyezik a hangsúlyt.

Idén a régészeté volt a főszerep, ezúttal az Ezt látták a csillagok című új tárlattal ismerkedhettek a látogatók az egyetemi campuson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában