Ellenőrzés

2023.09.30. 18:00

Sok probléma volt a hőszigetelők forgalmazásával a Jászkunságban

Számos esetben megbontották az egységcsomagokat és jelöletlenül árulták a hőszigetelő anyagokat a forgalmazók. A hatóság sok kifogást tapasztalt az ellenőrzés során.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Karnok Csaba

A kereskedelmi forgalomban árusított leggyakoribb hőszigetelő anyagok forgalmazási körülményeit vizsgálta a Fogyasztóvédelmi Hatóság az elmúlt hónapban Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében. A szakemberek azt ellenőrizték, hogy a hőszigetelők megfelelnek-e a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, különös tekintettel a termékek jelöléseire és teljesítménynyilatkozataira. 

A kifogásolási arány az áruházláncok esetében száz százalékos volt, míg a kiskereskedelmi egységeknél kilencven százalékos.

– A vizsgálatok során gyakorta tapasztalták a szakemberek, hogy a kereskedők költséghatékonysági szempont miatt a gyártók által csomagolt és jelölt egységcsomagokat megbontják, és az abból kiemelt egy-egy darab hőszigetelő lemezt már jelölés nélkül értékesítik a fogyasztók számára. Pedig jelöletlen termék nem kerülhet kereskedelmi forgalomba. Ezt a hibás gyakorlatot is szűrték a Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az ellenőrzések során – számolt be a tapasztalatokról a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal.

A tájékoztatás szerint vizsgálták továbbá a hőszigetelő lemezeken kötelezően feltüntetendő CE jelölés tartalmi megfelelőségét és kialakítását. Gyakori hiba volt, hogy a csomagolás nélkül értékesített termékeken nem szerepelt a CE jelölés.

– Ellenőrizték az építési termékekhez kapcsolódó teljesítménynyilatkozat meglétét és megfelelőségét is. Ennek kapcsán azt tapasztalták, hogy nem minden kereskedő van tisztában azzal, hogy teljesítménynyilatkozattal is rendelkezni kell a forgalmazott termékeknek. Több esetben előfordult, hogy nem volt beazonosítható, hogy az átadott teljesítménynyilatkozat melyik termék tanúsítására szolgál, ugyanis azonosító nélkül, jelöletlenül értékesítették a termékeket – részletezték az illetékesek. 

Hozzátették: a teljesítménynyilatkozatot többnyire építkezésekhez, online formában kérnek, hogy azt az építési naplóba csatolni tudják. Kérés esetén azonban e dokumentumot nyomtatott formában is át kell tudni adnia a kereskedőnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában