Szoljon podcast

2023.09.24. 19:55

Tari Annamária: Ma már kilencéves gyerekek is testképzavarral küzdenek

A gyermekek védelme a digitális világban című előadást tartott péntek délután a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, aki már tizenöt éves korában elkötelezte magát jelenlegi hivatása mellett.

Köllő Judit

Tari Annamária előadása

Fotó: Köllő Judit

Előadásában Tari Annamária pszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy töltsünk minél több minőségi időt gyermekünkkel. Társasjátékozzunk, vagy végezzünk közösen valamilyen mozgással kapcsolatos tevékenységet. 

– Ha azt szeretnénk, hogy szeressenek a való életben élni, töltsünk velük minél több minőségi időt – hangsúlyozta Tari Annamária. 

– Az óvónők azt látják, hogy a sokat mobilozó gyerekek állnak a sarokban és nem bírnak vegyülni, hiszen tartózkodnak a kapcsolódások kipróbálásától. Természetesen nagyon sok múlik a családi háttéren, azonban követhetetlenül felgyorsultak a mindennapok, és a közösségi média trendjei nagyban meghatározzák, hogy indul el az életben egy fiatal felnőtt. Részben a közösségi média által közvetített fals képnek is köszönhető, hogy egy Z generációs fiataloknak egészen más elképzeléseik vannak az ideális munkahelyről, mint mondjuk az X generációnak. Egyszerűen nincs türelmük egy helyben maradni, az online tér impulzus áradatának köszönhetően romlott a monotóniatűrésük is, izgalmas kihívásokat és azonnali visszajelzéseket szeretnének kapni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ápoljuk a családi kapcsolatainkat, mondjuk heti egy napot jelöljünk ki arra, amikor közösen játszunk, beszélgetünk, vagy főzünk.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az anorexia, a bulimia és az étkezési zavarral kapcsolatos problémák régen 15 éves kor körül jelentkeztek, ma viszont már 9 éves korra datálható. 

– Mindennek a különböző online felületek az okai, hiszen ezeken a portálokon folyamatosan figyelemmel követik a 25 év körüli, „tökéletes” fiatal lányok képeit és elkezdik a saját kis kamasz testüket hozzájuk hasonlítani – folytatta a pszichológus. 

– Éppen ezért nagyon fontos a mozgás. Ezalatt pedig nem azt értem, hogy csatlakozzanak valami fitness egyesülethez és heti ötször járassuk a gyerekeket edzésre, hanem egyszerűen csak álljunk fel a kanapéról és táncoljuk egyet a nappali közepén. Így a gyereknek lesz saját testélménye, ami manapság egyre ritkább, hiszen mindenki ül egy széken és nyomkodja a telefonját. Az egyetlen megoldás tehát, hogy kicsit félretesszük az okos eszközöket és megtanítjuk nekik azt, hogy a való életben hogyan is működnek a dolgok. Társasjátékozzunk, kiránduljunk és menjünk ki a természetbe és egyszerűen tereljük el a figyelmét a világhálóról – javasolta Tari Annamária.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában