Szoljon podcast

2023.09.26. 16:22

Új eszközök járulnak hozzá a betegek gyógyulásához a Hetényiben

Tizenkét szakterületet érintett az onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztése a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézetben. Az új berendezésekre 887 millió forintot költöttek az elmúlt másfél évben, kedden a helyszínen tartották a projekt zárórendezvényét.

Pakainé Pusztai Nóra

Dr. Kudrjavcev Anatolij orvosigazgató (balra), Piroska Miklós főigazgató (középen) és Kállai Sándor projektmenedzser a tájékoztatón

Fotó: Mészáros János

Hemodinamikai asztalt mellett egyéb hiánypótló eszközöket vásárolt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet. A kedden tartott sajtótájékoztatón a projektet részletesen be is mutatták. 

– Alapos szakmai, előkészítő munka hatására az intézet a 887 milliós keretösszeget az eredeti felhasználási célnak megfelelően osztotta be. Az elmúlt másfél év rendkívül hatékony időszak volt, ami komoly munkát igényelt – mondta Piroska Miklós, a Jász- Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház Rendelőintézet főigazgatója.

Az onkológiai és kardiológiai eszközpark fejlesztését tűzték ki célul, a szükséges berendezések listáját az érintett területek szakorvosai és rezidensei véleményezték.

– Prioritási sorrendet határoztunk meg, a felmerülő igények közel egyharmadát sikerült most kielégíteni – fogalmazott. Legkiemeltebbként említette a hemodinamikai asztal beszerzését, mellyel együtt az osztályra telemetriás monitorrendszert telepítettek. 

 – Az infarktusos betegellátásban fontos mérföldkő. A korábbi asztal engedélye ebben az évben lejárt volna – tette hozzá, majd az onkológiai fejlesztési elemekről is szót ejtett.

Az onkológiai társszakmák vonatkozásának a sebészeti eljárásokhoz kapcsolódó eszközöket szereztünk be, a pulmonológia tekintetében például hiánypótló berendezést vásároltunk

 – hangsúlyozta.

Új szervezeti egységként említette a főigazgató a Fájdalom Ambulanciát, mely egyre nagyobb igényeket elégít ki. Az aneszteziológusok által működtetett részleg, amely a Dunántúlról is fogad betegeket, rádiófrekvenciás fájdalomcsillapítóval bővült.

Ezeken túl kisebb, ám hasonlóan fontos beszerzések valósultak meg, az onkológiai osztály új ágyaival kapcsolatban a betegek visszajelzései is pozitívak.

Katéteres laborokat építettek ki az országban

A sajtótájékoztatót követő projektzáró rendezvényen az új katéteres labor fontosságáról is szó esett. 

– A fejlett országokban, így Magyarországon is, a szív- és érrendszeri betegségek vezetik a halálozási statisztikákat. Akut koszorúsér problémák viszik a prímet. Magyarországon katéteres laborok hálózatát építették ki az elmúlt években, Szolnokon is. A szakdolgozókból, orvosokból, illetve a menedzsmentből álló csapat professzionális módon működtetik a gépeket – szólt elismerően prof. dr. Andréka Péter, az Egészségügyi Szakmai Kollégium elnöke. 

Szalay Ferenc Szolnok polgármestere kiemelte, a város komoly feladata a prevenció, hogy kevesebb szükség legyen az orvosi ellátásra.

– Az egészség védelme érdekében mindenkinek tudatosan tenni kell! – hangsúlyozta.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában