Jéger

2023.10.14. 13:30

A védekezés ellenére is közel 900 hektáron okozott kárt a jég a Jászkunságban

Az idei évben is védte a károktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer, a Jéger. A talajgenerátorokat a védekezési szezonban vármegyénkben összességében több ezer órát kellett működtetni.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az április 15-től szeptember 30-ig tartó védekezési szezonban vármegyénkben is jó szolgálatot tett a Jéger. Bár a jégkármérséklő rendszer sem tudja teljesen megakadályozni, hogy jégeső alakuljon ki, a generátorokkal a felhőkbe juttatott ezüst-jodid révén hatékonyan csökkenthető a jégszemcsék mérete és vele a várható kár.

A NAK vármegyei szervezetétől megtudtuk, vármegyénkben összesen 6620 üzemórára kellett bekapcsolni a vármegyénk 53 pontján működő generátorokat.

Viharos nyarat tudhatunk magunk mögött. Míg idén Európa több országában és Észak-Amerikában is kimagaslóan sok jégkár keletkezett, addig hazánkban a jégkármérséklő rendszernek köszönhetően csak jóval kisebb kárt okozott a jégverés.

A tavalyi rendkívül aszályos évet követően idén jelentősen több csapadék hullott, többször alakultak ki heves zivatarok, amelyeket esetenként jégeső is kísért. Szűkebb régiónkat ugyan a komolyabb zivatarok többsége elkerülte, itt is voltak olyan területek, ahol lokálisan igen intenzív volt a csapadék és jég is hullott. Igen korán, már áprilisban munkát adott az időjárás a Jégernek, és még szeptember második felében is kialakultak zivatarok, helyenként jégesővel.

A védekezési időszakban szűkebb régiónkban összesen 894 hektárra jelentettek jégkárt.

Az év hátralévő részében elvégzik a rendszer karbantartási munkálatait, felkészítve a jövő év tavaszán induló 2024-es védekezési szezonra.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 

 

Jelentős összeg spórolható meg a védekezéssel

Az agrárkamara által kiépített rendszernek az idei a hatodik üzemelési éve volt. Működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,8 milliárd forintot biztosít. A NAK-tól kapott információk alapján, a számítások azt mutatják, a rendszerre fordított minden 1 forint mintegy 33 forint termelési értéket óv meg, ami éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában