Klímaváltozás

2023.10.19. 17:00

A vízpótló és víztározási lehetőségekről esett szó a mezőtúri konferencián – galériával

A kis esésű területeken nehéz a víz elvezetése. Többek között ennek megoldására is irányul az a projekt, melynek legfőbb célja a vízpótló és víztározási lehetőségek fejlesztése az Alföldön. A projekt kapcsán vízügyi szakmai konferenciát rendeztek csütörtökön Mezőtúron.

Rimóczi Ágnes

A fejlesztéssel szeretnék javítani a vízháztartást a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése végett

Fotó: Mészáos János

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja annak a hamarosan befejeződő projektnek, amely a vízvisszatartás fejlesztésével a vízkészletek növelésére fókuszál.

 – Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló projekt keretében a Jászkunságban, a Hajdúságban és a Viharsarokban hét helyszínen olyan fejlesztés előkészítése történik meg, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert – tájékoztatta hírportálunkat a Kötivizig.

Megtudtuk: az Európai Unió 530 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló projekt célja a vízvisszatartás fejlesztésével a helyben hasznosítható és hasznosuló vízkészletek növelése a síkvidéki területeken. A fejlesztéssel szeretnék javítani a vízháztartást a társadalmi, gazdasági, ökológiai előnyök érdekében, nem utolsó sorban a klímaváltozás káros hatásainak mérséklése végett.

 

Mindezekről esett szó a csütörtöki vízügyi szakmai konferencián a mezőtúri városházán. Az eseményt Szűcs Dániel, a házigazda város polgármester nyitotta meg, köszöntőt mondott Herczeg Zsolt, a térség országgyűlési képviselője. Előadást tartott Dr. Nemes Gábor, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal főosztályvezetője, Takó Szabolcs, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat vízgazdálkodási referense, valamint Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója.

A megvalósuló fejlesztések: a Balmazújváros térségében található K-V-3. és K-V-1. tározók, a gyomaendrődi Félhalmi-(Körös)-holtág, a Tiszaderzs-Tiszaszőlősi Holt-Tisza, az Álomzugi IV. többcélú tározó fejlesztése (II.-III. ütem), a szolnoki Alcsi Holt-Tisza, valamint a Peresi-(Hármas-Körös)-holtág fejlesztése.

A projekt fizikai befejezésének tervezett dátuma: 2023.10.31.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában