Szoljon podcast

2023.10.12. 06:55

Az összefogás ereje: a lakók pénzéből épült szennyvízvezeték az aprócska szolnoki utcában

Lakossági összefogással, mintegy 21 millió forintból épült ivóvíz- és szennyvízhálózat a szolnoki Mandula utcában. A rendszer műszaki átadását szerdán tartották. Mint megtudtuk, a továbbiakban is fejlesztenék a kis utcát az érintettek. Céljuk, hogy szilárd útburkolatot kapjon a terület.

Hartai Gergely

A csendes utca már rendelkezik vízhálózattal, az útburkolat kialakítására azonban még várni kell – mutatja Matuz András (balra), Rigó Imréné és Rigó Imre

Fotó: Hartai Gergely

– A Mandula utca ivóvíz- és szennyvízellátását szolgálja az új rendszer, melynek keretében 242 folyóméter ivóvízvezeték és 210 folyóméter szennyvízvezeték épült meg. Ezekhez csatlakoznak az egyes telkek házi bekötései. Mintegy tizennégy háztartást képes ellátni a hálózat, kettőnél nincs kialakítva bekötővezeték – tájékoztatta hírportálunkat a helyszínen a projekt műszaki ellenőre. Dr. Nagy Sándor emlékeztetett: a teljes hálózatot saját erőből valósították meg a telkekkel érintettek, pályázati forrást vagy más támogatást nem használtak fel a tervezésre, a kivitelezésre és a műszaki ellenőrzéssel kapcsolatos költségekre.

– Ez összegszerűen azt jelenti, hogy telkenként átlagosan 2-2,5 millió forinttal járultak hozzá a fejlesztéshez. A beruházás összköltsége 21 millió forint volt – közölte a szakember.

Mint megtudtuk, több mint tíz éve kezdődött el a helyi hálózat tervezése, a telektulajdonosok ekkor kértek árajánlatot a Víz- és Csatornaművek Zrt.-től.

A vízvezetékrendszer kialakítására sokan évekig gyűjtöttünk, nagyon komoly teher volt ez számunkra, mégis meg kellett lépni a beruházást. Közművesítés nélkül ugyanis nem sokat érnek az utcabeli telkek

– vette át a szót Rigó Imréné, aki arról is beszámolt, hogy a Mandula utca 2007-ben létesült, így a fejlesztése már igencsak indokolttá vált.

– A kétszáz méteres utca további beruházást kíván, hiszen az jelenleg sem aszfaltréteggel, sem más stabil alappal nem rendelkezik. Az út burkolását korábban már kértük az önkormányzatnál. Akkor azt a tájékoztatást kaptuk, hogy amíg nincs kialakítva a csatornarendszer, addig nem tudnak mit tenni. Hamarosan viszont újra megkeressük az illetékeseket, hogy támogassanak minket abban, hogy ne önerőből kelljen megoldani a problémát – folytatta Rigó Imréné.

– Most már összközművesek a telkek, ám nehéz azokat megközelíteni, ha kedvezőtlenek az időjárási körülmények. Úgy gondolom, egy felszórt, stabil út is megoldás lehetne, már ez nagyban megkönnyítené a közlekedést. Pillanatnyilag nincs nagy átmenőforgalom, sem autóforgalom, mivel még nem lakhatók a telkek. A jövőben viszont lehet majd rájuk építkezni, tizennégy család tud itt letelepedni – összegezte mondandóját a hölgy.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában