Szoljon podcast

2023.10.13. 16:30

Kolozsvári András: Magyarországon most abszolút mélyponton vagyunk borfogyasztásban

Egy évtizeddel ezelőtt 30-35 liter bort ittak a magyarok fejenként, mára ez a szám 17 literre feleződött és egyre inkább a könnyű fehérborok és rozék válnak népszerűvé.

Turcsányi János

Vendégünk Kolozsvári András szolnoki sommelier

Fotó: Nagy Balázs

Zajlik a szüret a hazai borvidékeken, így éppen itt az ideje, hogy egy szakértőt kérdezzünk az ágazat helyzetéről, az elmúlt években történt változásokról, a jelenlegi trendekről és a jövőbeni kilátásokról. 

– Magyarországnak volt boros történelme, van boros jelene és hiszem, hogy lesz boros jövője is – vallja Kolozsvári András szolnoki sommelier. 

A vele készült beszélgetésből kiderül, hogy hazánk még mindig ott van a világ 15 legjelentősebb bortermelője között, ugyanakkor egyre több külföldi bor fogy a hazai boltokban, jelenleg 7-10 százalék az arányuk az értékesített palackok között.

A helyzet nem egyszerű a borászattal foglalkozók számára, az időjárás nem volt kegyes az idei szőlőterméshez, ugyanakkor az látszik, hogy kevés mennyiséghez jó minőségű társul. A borászok egy része megelégszik a korábban használt és akkor bevált technikák alkalmazásával, de egyre több az olyan fiatal szakember, aki kifejezetten törekszik az újdonságok kipróbálásra amikor elkészíti a „hegy levét”.

A Szoljon.hu podcastjének vendége Kolozsvári András, akitől azt is megtudhatják, hogy mit jelent a borászatban a „pincevakság”, miért tartja fontosnak újraéleszteni a bor misztériumát, és mennyi esélyt lát a a Grúziából származó, itthon már több borászat által kipróbálásra érdemesnek talált amforás borérlelés hazai sikerére. A sommelierrel Turcsányi János beszélgetett.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában