Szoljon podcast

2023.11.14. 10:00

A tetétleni civil háznál állították ki a rég elfeledett „pumpáskocsit”

Egy több mint százéves tűzoltókocsi újult meg a közelmúltban Kőröstetétlenen. A ritka darab azonban korántsem zárt ajtók mögött várja azokat, akik érdeklődnek a tűzoltás eme páratlan emléke iránt. Az önkormányzat három dolgozója ugyanis köztéren emelt tetőt a szerkezet fölé, hogy helyi lakos és turista egyaránt megcsodálhassa a régen elfeledett eszközt.

Hartai Gergely

Az önkormányzat három munkatársa, Nagy György, Molnár János (középen) és Ondok Csaba helyezte el a civil ház előtt a megújult pumpáskocsit

Forrás: Beküldött fotó

– A pumpás tűzoltókocsink az ötvenes évektől állt a település tulajdonában, egészen pontosan az önkéntes tűzoltó egyesületé volt. Valószínűnek tartjuk, hogy az eszközhöz valamikor Abonyból juthattak hozzá, mivel egy Abony felirat is szerepel rajta – beszélt az ódon „járműről” a kisközség polgármestere.

Pásztor Roland elmondta, pumpáskocsijukhoz tartozik egy lajtoskocsi is, amit a közeljövőben szintén felújítanának.

– Tudni kell, hogy amikor kiépítették a tűzoltóságot Kőröstetétlenen, akkor ezek a szerkezetek már okafogyottá váltak. Az önkéntes tűzoltó egyesület idővel már Jászkarajenővel közösen működött, és a tűzoltók korszerűbb, komolyabb dolgokat kezdtek használni. A kocsi később bekerült a tűzoltószertárunk „legmélyebb bugyrába”, végül pedig a feledés homályába merült a léte – folytatta a falu első embere.

Mint megtudtuk tőle, amikor a szertárt lebontották, a helyén felépült az önkormányzat kazánháza. A régi tűzoltószertár megszűnése után lényegében a szabad ég alá került a két kocsi. Ott pedig belepte őket a gaz, ráadásul az idő vasfoga sem kímélte a nagy múltú darabokat...

– Emlékszem, januári hivatalba lépésemet követően az önkormányzat hátsó udvarán tartottam terepszemlét, ekkor szúrtam ki ezeket az értékes dolgokat. Pár napon belül aztán olyasvalakit próbáltam találni, aki elvégzi a restaurálást. Az volt a célom, hogy a nem mindennapi értéket megmutassuk a település lakóinak és az átutazóknak is. A pumpás eszközt Angyal Tibor, egy helyi mester állította helyre, aki teljesen rendbe hozta – hívta fel a figyelmet Pásztor Roland, miután arról ejtett szót, hogy muzeális értékű tárgyuk több mint százesztendős lehet, legalábbis erre utalnak a fellelt korabeli dokumentumok.

A polgármester hangsúlyozta: szerették volna, ha a lakók is örömmel tekintenek a rájuk maradt alkalmatosságra. Ezért döntöttek úgy, hogy a civil ház előtt teszik közszemlére a pumpás eszközt, amely fölé időközben tető is került.

– A helyieknek nagyon tetszik a különleges tárgy, az idősebbekben régi emlékeket ébreszt. Azt tapasztalom, hogy sokan állnak meg, és veszik szemügyre a kocsit. Nagy öröm számunkra, hogy a nemrég renovált Árpád-emlékművünk mellett most egy újabb látványossággal büszkélkedhetünk – konstatálta búcsúzóul a településvezető.

Hónapokig dolgozott művén a szakember

A pumpáskocsit korábban az önkormányzat három munkása bontotta ki a növények és a téglatörmelék fogságából. Ők alakították ki az emlék jelenlegi helyét is. Pásztor Roland szerint nem volt könnyű korhű formába önteni a mára igencsak avíttá vált szerkezetet. A felújítást vállaló szakember hónapokig, január végétől egészen szeptember végéig dolgozott azon, hogy mostanra kitűnő állapotban tündökölhessen. Az egyes elemeket ugyanis először ki kellett szárítani, szétszedni, majd pedig lekezelni. Néhány faelem viszont még most is hiányzik a műremekről. Ám hamarosan ezek is elkészülnek, és akkor végleges pompájában láthatják a járókelők a helyi tűzoltóélet egyik utolsó mohikánját.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában