Szoljon podcast

2023.11.14. 18:25

Családias környezetben várja a diákokat a Szifon

Immár új helyen, változatosabb környezetben várja az érdeklődőket a Szolnoki Ifjúsági Közösség Tér (Szifon). A fiatalok által oly kedvelt közösségi hely életében számtalan fordulat történt az elmúlt időszakban. A költözés mellett „új” vezetőt kapott, Oláh Csengét, aki sokáig Kiss Márton egykori vezető mellett önkéntesként dolgozott. Az átalakulásról és a Szifon új életéről jelenlegi elnökével, Oláh Csengével Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett a szoljon.hu podcastadásában.

Köllő Judit

A Szifon

Forrás: Beküldött fotó

– A városi diáktanács és közgyűlés már korábban megfogalmazta, hogy szükség van egy ifjúsági közösségi térre, ahol a diákok iskola után programokat szervezhetnek és minőségi időt tölthetnek – kezdte Oláh Csenge, a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér vezetője. – Az volt az alapkoncepciónk, hogy egy biztonságos teret hozzunk létre a helybeli ifjúság számára. Kiss Mártonnal, a Szifon egykori vezetőjével dolgoztam sokáig a projekten, akivel több ötletünk is volt a helység nevét illetően, a fiatalok azonban a Szifon név mellett döntöttek. 

Három évvel ezelőtt, 2020. szeptember kilencedikén nyitotta meg kapuit a fiatalok számára a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér. 

A mi történetünk először tiszavirág életű volt, hiszen ugyan 2020 szeptemberében megnyitottunk, ám a vírus miatt azonnal be is kellett zárnunk

 – mesélte tovább Csenge.

A Szifon vezetőjével Oláh Csengével Daróczi Dorottya rádiós szerkesztő beszélgetett  
Fotó: Illyés Csaba

– A legtöbb intézményhez hasonlóan azonban mi sem dőltünk kardunkba, mivel online folyamatosan aktívak maradtunk. Aztán 2020 júniusában sikerült újra kinyitni, aminek köszönhetően egyre több fiatal ismerte meg ezt a közösségi teret. Végül pedig egy biztonságos, központi helyet sikerült létrehozni a fiatalok számára. Elsőként a tizennégy-huszonkilenc éves kor közötti fiatalokat szeretnénk megszólítani, azonban leginkább a közép­iskolások azok, akik a legtöbb időt töltik nálunk. Szerencsére máig töretlen az érdeklődésük a közösségi tér iránt, így elmondhatom, hogy közel húsz fő az, akit kemény magnak nevezhetek – árulta el. 

Az elmúlt időszak a Szifon számára sem volt könnyű, mely október végétől az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban kapott helyet. 

– Minden változás nehéz, nekem is voltak fenntartásaim a költözéssel kapcsolatban – vallotta be a fiatal vezető. – Egy családiasabb környezetben folytatjuk tovább a Szifon életét, azonban néha lehetőségünk adódik arra, hogy az aulával nyissuk egybe. Az első és legfontosabb számomra, hogy nem szeretném feleslegesen terhelni a diákokat, hiszen a legtöbben beszélgetni és kikapcsolódni járnak ide. Lehetőség adódik társasjátékozni, filmezni, csocsózni vagy akár tanulni is. Emellett szeretnék létrehozni filmértékelős és kvízdélutánt, továbbá egy nagyon aktuális témát: a forró csokis napokat. 

A fiatalok egytől egyig kedvelik ezeket a programokat, viszont úgy veszem észre, hogy azt élvezik a legjobban, amikor egymásra figyelhetnek és beszélgethetnek. 

Hétköznaponként délután egytől este hatig várja a fiatalokat a Szolnoki Ifjúsági Közösségi Tér. 

– A Szifon népszerűségét jól mutatja az is, hogy általában a diákok zárásig maradnak. Sőt, egyszer-egyszer – mint például az új hely felavatása napján is – kicsit kicsúsztunk az időből – mosolyodott el a Szifon vezetője. – Azt gondolom, hogy ezalatt a pár év alatt sikerült egyfajta bizalmi kört kialakítani a fiatalokkal. Mindez abban nyilvánul meg, hogy amint megérkeznek, nem az az első dolguk, hogy elkezdenek játszani vagy telefonozni, hanem jelen vannak, beszélgetnek, egymásra figyelnek és minőségi időt töltenek együtt. A célunk tehát az, hogy mindezt megőrizzük és lehetőleg tovább­ örökítsük. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában