Résen vannak

2023.11.28. 06:55

Év végégig tart a szezonális fogyasztóvédelmi ellenőrzés a Jászkunságban

Érdemes körültekintőnek lenni a karácsonyi nagy bevásárlásokon. Szerencsére a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai résen vannak, a Jászkunságban is számos termékcsoportot ellenőriznek és figyelik az eladás körülményeit is egészen év végégig.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Közelednek az ünnepek, egyre több szezonális termék jelenik meg az üzletek polcain. A vásárlók válogatnak, a fogyasztóvédelmi hatóság pedig vizsgálódik. A szakemberek annak érdekében végzik az ellenőrzéseket, hogy a vevők megfelelő minőségű ünnepi árukat pakolhassanak a kosarukba.

A fogyasztók védelme érdekében idén már október végén megkezdték a téli szezonális termékek ellenőrzését az üzletekben, áruházakban és a piacokon a kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának munkatársai. A Mikulás csokoládéfigurák, zselé- és gumicukorkák, valamint különféle szaloncukrok, illetve fényfüzérek ellenőrzése az év végéig tart

– mondták el érdeklődésünkre a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal illetékesei.

– Az ellenőrzés célja, hogy megbizonyosodjanak róla, hogy a címkén feltüntetett tájékoztatás (megnevezés és tápérték adatok) a valóságnak megfelelő-e. Emellett vizsgálják azt is, hogy a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások maradéktalanul teljesülnek-e. Ellenőrzik a fényfüzérek kialakítását a balesetveszély, az áramütések, lakástüzek elkerülése érdekében. A fogyasztók anyagi érdekeinek védelme érdekében a fogyasztók megkárosításához, megtévesztéséhez vezető árfeltüntetési-, illetve áralkalmazási szabálytalanságokat is fokozottan figyelik az ellenőrök – részletezték.

S mit tehetünk mi, vásárlók, ha problémánk van vásárláskor? 

– Ha a vásárló bármilyen hiányosságot észlel, azt elsősorban az adott üzletben kell jeleznie. Amennyiben nem sikerül egyezségre jutni, úgy jelezheti ezt a fogyasztóvédelmi hatóságnak. Ha olyan fényfüzért vásárol a fogyasztó, amely balesetveszélyesnek tűnik, jelezze azt – a vásárlás pontos helyének megjelölésével – a fogyasztóvédelemnél. Azon kereskedők ellen, akinél a hatóság jogsértést tár fel, eljárás indul, és közigazgatási szankciót is kiszabnak – hangsúlyozták a vármegyei kormányhivatal illetékesei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában