Prevenció

2023.11.24. 15:00

Internetes zaklatás: jászkunsági tanárok is ismeretekkel gazdagodtak az országos konferencián

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk az iskolai agresszió különböző megnyilvánulásaival, erőszakos viselkedéssel, rosszindulatú hecceléssel. Ez sokszor az online térben is folytatódik. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből is érkeztek tanárok arra az országos iskolai agressziókezelési konferenciára, ahol a probléma súlyosságát elemezték.

Pakainé Pusztai Nóra

A Jászkunságból is érkeztek tanárok az országos iskolai agressziókezelési konferenciára

Fotó: Réti Dóra

Egyre többször hallhatunk, olvashatunk az iskolai agresszió különböző eseteiről, online zaklatásról, melyek láthatóvá, tudottá váltak, de sajnos ezek túlnyomó része még mindig rejtve marad a pedagógusok és sokszor még a szülők előtt is, nem beszélve arról, hogy olykor-olykor a pedagógusok is célpontjává válnak mindennek.

– Több felmérés is készült e témában, melyek egymástól függetlenül kimutatták, hogy a felső tagozatos és középiskolás diákok legalább kétharmada áldozata volt már zaklatásnak, lelki vagy akár testi agressziónak. Vannak diákok, akik heti rendszerességgel tapasztalják meg, élik át a zaklatás negatív hatásait – közölte hírportálunkhoz eljuttatott közleményében Zsolnai Rita, a Virágozz és Prosperálj Közhasznú Alapítvány PR és média felelőse.

E súlyos társadalmi probléma enyhítésére rendezték meg idén novemberben immár 5. alkalommal országos agressziókezelési konferenciáját pedagógusok és más érdeklődők számára.

– A probléma országos és országhatáron túli méretét is mutatja, hogy konferenciára az ország számos területéről, így a Jászkunságból, de még azon túlról is érkeztek intézményvezetők, tanárok, pszichológusok, szociálpedagógusok, gyógypedagógusok – sorolta.

A konferencia előadói azon túlmenően, hogy az agresszió elméleti oldalát is megvilágították, mégis a legnagyobb hangsúlyt a gyakorlati eszközök képviselték, miszerint mit tud tenni egy pedagógus azért, hogy osztályában, iskolájában csökkenjen az iskolai testi, lelki agresszió, heccelés.

– Dr. Tápai Mária orvos felhívta a figyelmet arra, hogy az agressziónak lehetnek testi okai is, melyek nem hagyhatók figyelmen kívül, valamint azt, hogy a stressz miképp hat negatívan a gyermekre, a gyermek viselkedésére és bizony a pedagógusra is – emelte ki. 

Hozzátette, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás, valamint elegendő alvás, illetve az energiaitalok, cukros ételek túlzott fogyasztásának és az elektromos eszközök túlzott használatának elkerülése.

Novák Ferenc tanár, iskolai agressziókezelési specialista és viselkedéskutató bemutatta a heccelő és felbújtó diák karakterét, gyakorlati eszközöket is nyújtott ahhoz, hogy miképp lehet az agresszíven viselkedő diák önbecsülését visszaállítani, majd elérni, hogy újra értékes tagja lehessen osztályának, iskolájának.

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd statisztikai adatokat elemzett, mely a növekvő tendenciát mutatja.

Makó Gábor kommunikációs szakértő megmutatta azokat az alapvető, azonnal használható kommunikációs eszközöket, melyeket a pedagógus tárházába emelve kialakíthat egy harmonikus együttműködést a diák-pedagógus-szülő hármasban, mely megkönnyíti az iskolai életet mindhárom fél számára.

Az iskolai agresszió csökkentésére megoldási javaslatként elgondolkodtató kisfilmeket vetítettek, mely növelni képes a diákok közötti elfogadást, barátságosságot és egymás iránti tiszteletet, illetve mely segíti, hogy a diákok értékes célok irányába tudjanak fordulni, félretéve jelenlegi, egymás ellen indított rossz játszmáikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában