Ön is segíthet!

2023.11.18. 15:25

Kétezerötszáz vármegyei család karácsonyát tenné szebbé az Élelmiszerbank

Péntektől vasárnapig tart a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő akciója, melynek során Szolnokon két helyen 40 önkéntessel, országosan 153 településén 356 áruházban összesen 6500 segítővel gyűjtik a vásárlói felajánlásokat. Az adományokat 2500 nélkülöző család között osztják szét, még az ünnepek előtt.

Molnár-Révész Erika

Kissné Pásztor Mária (balra) és dr. Molnár Beáta, a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat vezetője az egyik szolnoki nagyáruházban gyűjtik a tartós élelmiszert a rászorulóknak

Fotó: Mészáros János

– Idén tartós élelmiszerek közül lisztet, cukrot, étolajat, a gyerekeknek pedig egy kis csokoládét vásároltam – mutatta a bevásárlókosarát szombaton az egyik szolnoki nagyáruházban Csabainé Kovács Mariann.

Azért tartom fontosnak az adományozást, mert nagyon sok olyan család van, akiknek a hétköznapi dolgok akár karácsonyi ajándékot is jelenthetnek. A gyerekeknek például egy tábla csokoládé, ami lehet hogy nekik csak ünnepekkor jut

– hangsúlyozta.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület helyi partnerszervezete, a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat immár nyolcadik alkalommal csatlakozott a karácsonyi gyűjtőakcióhoz. Idén az egyik nagy áruházlánc, a TESCO két szolnoki üzletében fogadták az adományokat, pénteken 15-től 20 óráig, szombaton 8-tól 19 óráig, vasárnap pedig 8 és 18 óra között.

– Pénteken is szépen gyűltek az adományok, nagyon sok mindent kaptunk. Az országban 6500, itt, Szolnokon 40 önkéntessel dolgozunk a három nap során. Az összegyűjtött tartós élelmiszerek 2500 rászoruló családhoz jutnak el a vármegyében már karácsony előtt, december 17. környékén – tájékoztatott dr. Molnár Beáta, a CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat vezetője.

Mint elmondta, az akció során meghatározott tartós élelmiszereket kérnek, ilyen a konzerv, az étolaj, a cukor, a csokoládé, a tartós tej, a bébiétel, a tészta, a rizs, valamint a szaloncukor. Ezek közül lehet választani, azért, hogy nagyjából egységes csomagokat tudjanak készíteni.

Kissné Pásztor Mária (balra) és Gráner Alexandra önkéntesek is csatlakoztak a gyűjtéshez, konzerveket és étolajat is felajánlottak már a vásárlók az egyik nagyáruházban
Fotó: Mészáros János

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányát, ami az évek során a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai ünnepévé nőtte ki magát. Két éve például országos szinten 347 ezer kilogrammos rekorderedménnyel zárták a háromnapos programot, és 70 ezer nélkülözőnek tudtak segítséget nyújtani az ünnepek idején.

– A jótékonykodást tavaly számos körülmény nehezítette, ez akkor az adományok mennyiségében is visszatükröződött, harmadával kevesebb felajánlás érkezett. Szerencsére idén már ársapkákkal és mennyiségi limitekkel sem kellett szembe néznie azoknak, akik a nélkülözőket kívánták segíteni ilyen formában – tette hozzá a szolgálat vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában