Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2023.11.15. 17:22

Napelempark segítségével biztosítják a meleget a kisgyermekes családoknak Tiszabőn

A napokban osztja szét a rászoruló, kisgyermekes családoknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azokat a hordozható fűtőtesteket Tiszabőn, melyeket a település mellett álló napelempark segítségével melegítenek fel.

Molnár-Révész Erika

Rigó Karolinához a napokban szállították ki a speciális fűtőtestet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, Tóth Martina(hátul) és Négyesi Melinda

Fotó: Mészáros János

– Másodjára kapjuk meg ezt az elektromos fűtőtestet. Nagyon örülök neki, mert van, hogy a hálószobát, és ha kell, a fürdőszobát is fel tudjuk vele melegíteni – mondta a tiszabői Rigó Karolin, aki most várja második gyermekét. Négyéves kisfia, Tibor fürdetésekor nagy segítséget jelent az a hordozható eszköz, melyet éppen akkor szállítottak ki számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

Rigó Karolin és kisfia, a négyéves Tibor a speciális fűtőtesttel. A kisfiú gondozásához elengedhetetlenek a biztonságosan fűtött szobák
Fotó: Mészáros János

A speciáis fűtőtestet a Tiszabő határába telepített egyhektáros napelempark által termelt árammal melegítik fel. A kormányzati támogatással megvalósuló proramot 2020-ban indította el az E.ON a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen. Mivel a településen kizárólag kályhával fűtenek, előfordult, hogy a családok minden éghetőt eltüzeltek, hogy meleget teremtsenek otthon. Ez pedig, főleg a kisgyermekek egészsége szempontjából rendkívül káros lehet. A cél ezért az, hogy legyen egy, egészségre veszélytelen, és műszakilag biztonságosan fűtött szoba a hideg, téli hónapokban. Emellett biztonságos és ellenőrizhető áramellátás.

– Elsősorban azok a családok kapták meg a fűtőtestet, melyek három év alatti gyermeket nevelnek. A cél, hogy minden háztartásban legyen legalább egy fűtött szoba. Huszonötezer forint értékben fűtési támogatást is kapnak ezek a családok, az első feltöltőkód november 20. után érkezik, ezt kell beütni majd a villanyórán található nyomógombok segítségével. Eddig több, mint ötven háztartás részesült a támogatásban, de elképzelhető, hogy még tudjuk bővíteni a számukat – tájékoztatott Tasi Krisztina, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Programjának helyi vezetője.

Hozzátette, a speciális fűtőtestek májusig maradnak az érintett családoknál.

Komplex módon segítik a háztartások biztonságos működését

Tiszabőn évente mintegy hetven gyermek születik, a 2000 lakosú településen az átlagéletkor 18 év. A házak nagy része rossz állapotú, a Máltai Szeretetszolgálat érkezése előtt több helyen semmilyen fűtés nem volt, és a nyílászárók is hiányoztak. A Szeretetszolgálat korábbi programjában fényáteresztő polikarbonát lapokkal pótolta a törött üvegű ablakokat, így több tucatnyi épületet sikerült lakhatóvá tenni. Az E.ON-nal közös mintaprogram során olyan lakásokat is előre fizetős mérőórákkal láttak el, ahol korábban nem volt, vagy megszűnt a szolgáltatás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában