Leeresztés

2023.11.28. 12:00

Szerdától csökken a Tisza-tó vízszintje

Folytatják az árhullám miatt felfüggesztett leeresztést, mindaddig, míg be nem áll a tervezett téli vízszint.

Kovács Berta

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Ujvári László

Mint azt a napokban hírül adtuk, módosította a Tisza-tó leeresztését a a Közép Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG).

A mesterséget tó téli vízszintjét eredetileg két lépcsőben tervezték beállítani, a terveket azonban felülírta az árhullám levonulása. A november 6-án, a Kisköre-felső vízmércén mért 720 centiméteres vízállásnál megkezdett leürítést november 10-én, 690 centiméteres vízállásnál függesztették fel.

A KÖTIVÍZIG tájékoztatása alapján a vízcsökkentést november 29-én, szerdán folytatják. A téli vízszint beállítását innen már egy lépésben kívánják végrehajtani, annyi vizet eresztenek le a tóból, míg a Kisköre-felső vízmérsén el nem éri a 620 mínusz 10 centiméteres tartomány, ez a tervek szerint december 7-re történik meg. A vízszintcsökkentés ütemét természetesen befolyásolhatja egy esetleges új árhullám. érkezése.

A KÖTIVÍZIG honlapján is felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a vízi eszközök – hajók, csónakok, úszóművek, stégek – üzemeltetésénél, illetve lekötésénél, fokozottan számítsanak a várható vízszintváltozásra és tegyék meg a szükséges intézkedéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában