Galériával és videóval

2023.12.24. 06:55

„A karácsony a befogadás ünnepe” – mondta Böjte Csaba ferences szerzetes Jászapátin

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány és a Fővárosi Nagycirkusz szervezésében december 10-én Sepsiszentgyörgyről indult el az összetartozás betlehemi karavánja és A Betlehemi Láng, mely Budapestre tartó hosszúútja során pénteken délután érkezett meg a jászsági városba.

Illés Anita

A Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulói lélekemelő betlehemes pásztorjátékkal készültek az ünnepségre

Fotó: Pesti József

A ferences rend jeles évfordulót ünnepel idén, hiszen 800 évvel ezelőtt Assisi Szent Ferenc rendezte be először az első betlehemi életképet az itáliai Greccióban. Ennek emlékére indult el a Greccio 800 elnevezésű jászollal, jelmezekkel és díszlettel felszerelt mobil karaván. A határokon átívelő kezdeményezés célja, hogy Betlehem és Szent Ferenc üzenetét kortól, felekezettől, vallástól függetlenül az emberek közé vigyék. 

A zarándoklat egyik állomása volt Jászapáti, ahol a főtéri parkban összegyűlt népes közönség szeretettel és örömmel fogadta Böjte Csaba ferences rendi szerzetest és az általa vezetett alapítvány gyermekeit. A park mellett felállított jászolban a Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola tanulóinak közreműködésével elevenedett meg a betlehemi történet, Jézus születésének csodája. A szeretetet szimbolizáló negyedik gyertya meggyújtása előtt Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a befogadás és elfogadás fontosságáról, a szeretet útjáról osztotta meg gondolatait. 

– Gyermekeinkkel már sokszor megfordultunk Jászapátin. Nagyon hálás vagyok azért, hogy itt mindig befogadnak minket. A Jásztánc Alapítvány táncosai közül többen jártak nálunk és énekelni, táncolni tanították a gyerekeket. Szeretnénk megköszönni, hogy ilyen jószívűek vagytok, lehajoltok az elesett, bajba jutott emberekhez. A karácsonynak éppen ez az üzenete: Befogadlak! Melléd állok! Számíthatsz rám! Veled vagyok! Karácsony a befogadás ünnepe. Fontos, hogy az élet és a szeretet mellett döntsünk. Ne zárkózzunk be, hanem nyissunk egymás felé, hiszen attól lesz jobb világ, ha mosolyogva fordulunk egymáshoz – hangsúlyozta Böjte Csaba. Szívhez szóló szavai és a közös imádkozás után a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei versekbe csomagolva adták át Jézus üzenetét. 

Az ünnepségen Pócs János országgyűlési képviselő köszönetet mondott mindenkinek, aki a város fejlődéséért tett, köztük elődeinek is. A hit, remény, öröm és szeretet jegyében áldott karácsonyt, békés, boldog új évet kívánt a jelenlévőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában