Új ismeretek

2023.12.26. 16:00

A népi bútorfestés rejtelmeit fedezhetik fel a jászfényszarui szakkör résztvevői

Megtanulják, hogyan lehet újjá varázsolni a régi vagy megunt bútorokat.

Illés Anita

útorfestő szakkör indult Jászfényszarun. A foglalkozásokat hetente egyszer, csütörtök délután tartják a Rimóczi kastélyban

Forrás: Beküldött fotó

 jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaság (BLNT) csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet „A Szakkör” tudásmegosztó, közösségépítő kezdeményezéséhez. A program keretében ősszel bútorfestő szakkört indítottak, melynek foglalkozásai januárban folytatódnak. 

Az előzményekkel kapcsolatban Kovács Béláné Pető Magdolna, a BLNT elnöke elmondta, hogy tavasszal nagy érdeklődés kísérte a népfőiskola által szervezett bútorfestő workshopokat, ahol a résztvevők különböző bútorfestési technikákkal ismerkedtek meg. Megtanulták, hogy a régi vagy megunt kisbútorokat hogyan tudják megmenteni.

 Új ismereteket szereztek többek között a felületkezelésről, a hibák javításáról és az eszközhasználatról. A gyakorlati részben elsajátították például a két szín koptatott hatású technikát, az antikolást, a rusztikus hatás kialakítását, de bepillanthattak a díszítés fortélyaiba is. Az ősszel indult szakkörön tovább mélyíthetik tudásukat a résztvevők. 

– Akit egyszer már megérintett a Kárpát-medencei festett bútorok, a templomkazetták, a karzatelő, a kelengyeláda vagy egy-egy tálas szín és formagazdagsága, az visszavonhatatlanul szerelmese lesz a népi bútorfestésnek. A húsz foglalkozásból álló szakköri programban egy-egy bútorfestő térség jellegzetes motívumkincseivel, az ecsetkezeléssel és bútorfestő technikákkal, valamint a betűírással, színelmélettel, minta- és motívumszerkesztéssel ismerkedhetünk meg. A résztvevők megtapasztalják, hogy a gyűjtéstől a tervezésen át a kivitelezésig hogyan készül el egy hagyományban gyökerező, de a mai életünkben is használható népi kézműves tárgy – számolt be foglalkozásról a népfőiskolai társaság elnöke.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában