Szoljon podcast

2023.12.16. 06:55

Mi áll a sikerek mögött? Két szolnoki gimnázium is tartja a helyét az elitiskolák között

A HVG immár tizenegyedik alkalommal rangsorolta az ország 100 legjobb középiskoláját, a listán idén a Verseghy a 40., a Varga pedig a 95. helyezést érte el. Cikkünkben a két szolnoki gimnázium intézményvezetőjével beszélgettünk arról, hogy mi áll a sikerük hátterében.

Köllő Judit

Pogány Gyula (balra) és Molnár László is büszke lehet arra, hogy továbbra is a száz legjobb középiskola között tartják számon intézményeiket

Fotó: Nagy Balázs

Idén is nyilvánosságra hozták, melyik intézmények kaptak helyet az ország legjobb száz középiskolája között. Az eredmények idén nagyban változtak a tavalyihoz képest, hiszen míg tavaly a Verseghy Ferenc Gimnázium a 36. helyen állt, idén a 40. helyre csúszott vissza, míg a Varga Katalin Gimnázium a tavalyi 78. hely után idén némileg visszacsúszva, de még a legjobb százban maradva a 95. helyen végzett.

– Iskolánk minden évben szerepel a neves ranglistán, ami sokat jelent az intézmény és a benne tanító pedagógusok és tanulók számára – kezdte Pogány Gyula, a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium igazgatója. – Úgy gondolom, hogy ha egy iskola bekerül a legjobb százba, az hatalmas dicsőséget jelent, hiszen visszajelzést ad arról, hogy valamit jól csinálunk. Az elmúlt tizenegy év mindegyikében az első ötven iskola között szerepeltünk, helyezéseink átlaga eddig a 33 volt. A rangsorban az azonos típusú, szintén négy osztályos gimnáziumok között a 4. legjobbak vagyunk – sorolta a büszkeségre okot adó eredményeket az intézmény vezetője.

Diákjaink közül tavaly kiemelkedően sokan érettségiztek emelt szinten magyarból és történelemből. Az országos középiskolai tanulmányi versenyen magyar irodalomból nyolcan bekerültek az ország harminc legjobb diákja közé. A magyar érettségi rangsorában így országosan 3.helyezést értünk el, történelemből 12.lettünk, a matematikai kompetenciamérésben pedig a 31. helyen szerepelünk.

– Az évek közötti ingadozás az adott évfolyam eredményeitől függ, azonban biztos vagyok benne, hogy nem az számít, hogy egy iskola 90. vagy 50. helyen végez, hanem hogy a 100 legjobb között szerepel. Azt, hogy a következő évben is rajta lehetünk-e a listán, vagy sem, nem tudom előre megmondani. Dolgozunk tovább, és bízunk abban, hogy munkánk sikeres lesz az elkövetkezendő időkben is...

A másik toplistás szolnoki iskola, a Varga Katalin Gimnázium jóval lentebb csúszott a ranglistán, hiszen a tavalyi 78. hely után idén csak a 95. besorolást kapta.

– A rangsort minden évben egy fontos mutatónak tekintjük. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy az önmagunkhoz való érték eredményességével kell elsőként szembenézni. A magyar és a történelem eredményeink idén sokat romlottak, így erre fokozott figyelmet szeretnénk fordítani a jövőben. Ebből tanulva a jövő évi első értekezleten az egyik fő témát ez is magába foglalja majd – mondta hírportálunknak Molnár László, a Varga Katalin Gimnázium intézményvezetője.

A HVG mellékletében a kétnyelvű iskolákat is rangsorolták, ebben az összevetésben idén is kimagasló eredményeket ért el a Varga Katalin Gimnázium. A tavalyi negyedik helyezést követően idén ugyanis eggyel előrébb, a harmadik helyet foglalják el.  

– Azt hiszem, ebből kell erőt merítenünk! Olyan iskolákat előzünk meg ebben a rangsorban, melyek a bővebb listán jóval előrébb állnak hozzánk viszonyítva. Büszke vagyok a diákjainkra! – zárta mondanivalóját az igazgató.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában