Galériával

2023.12.19. 19:54

Minden a társasjátékok körül forgott a nagy jászsági parádén

A társasjáték remek karácsonyi ajándék, hiszen összehozza a családokat és a barátokat. Az együtt töltött minőségi idő és a közös élmények igazi feltöltődést, kikapcsolódást jelentenek a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Manapság elképesztően sok társasjáték jelenik meg a piacon, éppen ezért nem is könnyű, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Ebben segített a Jászberényi Társasjátékos Egyesület fergeteges játékos napja a Déryné Rendezvényházban, ahol közel ötven asztalon lehetett játszani és az újdonságokat is megismerhették az érdeklődők.

Illés Anita

Közösségi élmény, rengeteg kaland és kihívás várt a játékosokra a Déryné Rendezvényházban

Igazi társasjáték parádé fogadta a játékok szerelmeseit ebben a hónapban a Déryné Rendezvényházban. A Jászberényi Társasjátékos Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan karácsony előtt idén is megrendezte a Jászság legnagyobb társasjátékos rendezvényét, melyen korhatár nélkül több százan vettek részt. Ottjártunkkor a termek tele voltak asztalokkal, ahol a családi, baráti társaságok már javában gyűjtötték az élményeket. Játékmester segítségét is kérhették, hogy könnyebben eligazodjanak a szabályok labirintusában. A jászberényi Kovács család első alkalommal vett részt a rendezvényen, éppen a Virágvarázs társasjátékkal ismerkedtek, amikor szóba elegyedtünk. 

– A kislányom miatt választottuk ezt a szép, izgalmas társast. Könnyen tanulható játéknak tűnik. Egy mesés kertbe repít, ahol szebbnél szebb virágokat gyűjthetünk miközben értékes pontokkal és élményekkel gazdagodunk. Nagyon szeretünk játszani, a Jézuskának írt levélben is kértünk társasjátékot – árulta el mosolyogva a családfő. Közel ötven asztalon megannyi témában rengeteg kiváló stratégiai-, logikai-, party-, ügyességi-, családi- és gyerektársasjátékot próbálhattak ki az érdeklődők. 

Minden korosztály megtalálhatta a számára megfelelőt. Az asztalok között járva láthattuk, hogy volt, akit például a falkaépítős stratégiai játék, a Farkasok kerített hatalmába, míg mást a Szurdokerdő kalandorai csábítottak el. Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy valaki belépjen a Dűne impérium ismeretlen, konfliktusokkal teli birodalmába, ahol a játék során a túlélésért küzdöttek a résztvevők. Sokakat vonzott a figurafestés, a szerepjáték és a Warhammer 40000 terepasztalos stratégiai játék is.

– A társasjátékok terén elképesztő a választék. Hazai kiadásban évente legalább 1000-1500 játék jelenik meg és ehhez jönnek még a külföldi játékok. Ezek ma már sokkal összetettebbek, mint régen a dobókockás, lépegetős játékok voltak. Az egyszemélyes logikai játékoktól kezdve a csoportos, történetvezérelt kalandokon át minden megtalálható és a tematika is rendkívül sokszínű – mondta el érdeklődésünkre Balogh Kornél. A Jászberényi Társasjátékos Egyesület elnöke hozzátette: a decemberi játékos napon elsősorban a karácsonyi dömpingben kiadott társasjátékokat mutatták be játékmestereik közreműködésvel, valamint teret biztosítottak játéktervezőknek, kiadóknak és vásárt is tartottak.

Pierrot, azaz Marosi Z. Tamás zeneszerző, előadó is részt vett az eseményen, aki egy ideje már a játékfejlesztésnek él. Saját kiadású játékával, a Cuvée-val érkezett, melynek neve is jelzi, hogy a borászat világába kalauzolja el a kalandokra vágyókat. Az akcióválasztós stratégiai játékban a résztvevők próbára tehetik magukat, hogy amatőr borászként mit tudnak kezdeni két örökölt szőlőbirtokkal. Pierro az egyesület kérésére néhány prototípust is hozott azokból a játékokból, melyek a közeljövőben jelennek majd meg.

Logikai kihívások is vártak a résztvevőkre

Az élménydús, vidám forgataghoz a jászberényi Logiscool és a jászfényszarui Lumina Cornu Szerepjáték Klub is csatlakozott. 

– Ezúttal öt állomásból álló játékkal készültünk a gyerekeknek, melyben 13+1 feladatot kell teljesíteni Minecraft, robotika, programozás, 3D nyomtatás és tervezés témákban, valamint logikai fejtörő is része volt a kihívásnak – avatott be a részletekbe Bakos Andrea, a Logiscool vezetője. A Lumina Cornu Szerepjáték Klub az idén 30 éves, magyar fejlesztésű M.A.G.U.S szerepjáték izgalmas fantasy világával érkezett a rendezvényre. - Nagyon fontos, hogy ez a játék fejleszti az alkotókészséget, a kommunikációt, a problémamegoldó képességet és a társas kapcsolatokat – hangsúlyozta Erdei Gábor, a klub vezetője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában