Szoljon podcast

2023.12.05. 17:25

Miniszteri megbízott látogatott el a szolnoki Áldozatsegítő Központba

A szolnoki Áldozatsegítő Központban tett látogatást kedden Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszter-helyettese, parlamenti államtitkár és Király Nóra miniszteri megbízott.

Mészáros Géza

Király Nóra miniszteri megbízott és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere beszélt az áldozatok segítéséről

Fotó: Nagy Balázs

A kabinet vezető munkatársai azért látogattak el Szolnokra, hogy az Igazságügyi Minisztérium újonnan kinevezett miniszteri megbízottja személyesen ismerje meg a központ munkatársait és mindennapi munkájukat.

– Felbecsülhetetlenül értékes az a munka, melyet az Áldozatsegítő Központ munkatársai végeznek – szögezte le helyszínen tartott sajtótájékoztatóján Király Nóra.

Óriási köszönet jár minden egyes dolgozónak, akik igyekeznek a célcsoport rettentő helyzetekbe került tagjait felemelni, támogatni. Mérhetetlen energiabefektetés, erős lélek és hivatástudat kell mindahhoz, melyet ők nap mint nap végeznek 

– hangsúlyozta a miniszteri megbízott.

Mint ismert, Tuzson Bence igazságügyi miniszter felkérésére október 15-től Király Nóra miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját. Király Nóra a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a Zöld Követ Egyesület és más civil szervezetek alapítójaként, ötgyermekes családanyaként szívén és lelkén viseli a bántalmazottak sorsát. Új megbízatásában legfőbb feladata az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikálása lesz. Bemutatkozó országjáró körútja első állomásaként Szolnokra látogatott.

Király Nóra emlékeztetett, hogy az Igazságügyi Minisztérium vezetésével országszerte tizenhárom Áldozatsegítő Központ és három Áldozatsegítő Pont működik, az Áldozatsegítő Vonal pedig a nap huszonnégy órájában, hétvégén és ünnepnapokon is hívható. Hozzátette, kiemelt cél, hogy az áldozatsegítő rendszer nyújtotta segítséget és szakértelmet továbbíthassák a bajba jutottaknak.

– A magyar kormány kiemelt feladata a bűnözés visszaszorítása mellett a bűncselekmények okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedő emberek társadalmi, erkölcsi, pszichés és anyagi sérelmeinek enyhítése. Az áldozatsegítő rendszer kiépítése 2006-tól kezdődött el. A fővárosi és vármegyei kormányhivatalokban elérhető áldozatsegítő szolgálatok mellett immár tizenhárom nagyvárosban áldozatsegítő központok is működnek, amelyek a bűncselekmény következtében áldozattá vált bajbajutottakat segítik. A cél, hogy 2025-ben minden vármegyében legyen Áldozatsegítő Központ, vagy Áldozatsegítő Pont – hangoztatta a miniszteri megbízott.

A sajtótájékoztatón felszólaló Szalay Ferenc szolnoki polgármester megjegyezte, hogy a városháza és a helyi Áldozatsegítő Központ között szoros a kapcsolat. Sőt, a vármegyei és a városi rendőrkapitányságokkal, valamint a kormányhivatallal közösen régóta jól működik az együttműködés, ami által van segítség a kapcsolaton belüli erőszak áldozatainak, a bántalmazott gyermekeknek, szülőknek, egyéb családtagoknak, de még a bűncselekménnyel közvetett módon kapcsolatba kerülő személyeknek is – mondta a városvezető.

Király Nóra szolnoki látogatásakor egy szakmai egyeztetésre is sor került, melyen részt vett a miniszteri megbízott, továbbá Répássy Róbert, dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Berkó Attila, a vármegyei kormányhivatal főispánja, Szalay Ferenc, Rádi Norbert dandártábornok, a vármegyei rendőr-főkapitányság vezetője és Fürj János alezredes, szolnoki rendőrkapitány, valamint Szabóné Hegedűs Nóra, a szolnoki Áldozatsegítő Központ koordinátora.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában