Havária

2023.12.26. 15:30

Utcákat, tereket öntött el a belvíz az elmúlt időszakban a Jászkunságban

Bár a legtöbb településen az elmúlt évek beruházásainak köszönhetően sikerült megoldani a korábbi belvízproblémákat, akadnak még olyan utcák, terek, melyek az elmúlt hetek esőzései miatt víz alá kerültek. Az ilyen havária helyzeteket a közfoglalkoztatottak bevonásával próbálják megoldani az önkormányzatok.

Molnár-Révész Erika

Az orvosi rendelő körüli területet nemrég elöntötte a belvíz Tiszapüspökiben. A mentesítést árokásással oldották meg a közfoglalkoztatottak, mutatta Fülöp Emil alpolgármester

Fotó: Mészáros János

– Itt állt a víz, ilyet még soha nem tapasztaltunk – mutatta az akkor már száraz területet Fülöp Emil alpolgármester Tiszapüspöki orvosi rendelőjénél. A település több utcáját is veszélyeztette az utóbbi időszakban a belvíz az esőzés és a fagyott talaj miatt, ami így nem szívta magába a lehulló csapadékot.

– Évekkel ezelőtt is voltak esős időszakok, de ennyi csapadékra nem emlékszem.

Az elmúlt egy-két hétben a település néhány részén emiatt havária helyzet alakult ki, melyet a közfoglalkoztatottakkal meg tudunk oldani. Itt, az orvosi rendelő előtti területet valószínűleg azért öntötte el a víz, mert új parkolók épültek, emiatt nem tudott elszivárogni a víz.

– Már elkezdtük kiásni a csapadékvízelvezető árkot, ezt olyan helyeken is megtesszük, ahol hasonló a helyzet. Tavasszal pedig pályázat, de akár önerő segítségével is, de rendbetesszük a csapadékvízelvezető rendszerünket. Tudjuk azt, hogy a település mely részein okoz gondot a belvíz, például az István park környéke – ami alacsonyabban fekszik – a  Táncsics, Feszty, a Kossuth Lajos út, a Hunyadi út, valamint a Munkás út. Ezeken a helyeken kitakarítjuk majd az árkokat és az átereszeket – mondta a tervekről az alpolgármester. 

Tiszaburán szintén vannak olyan utcák, melyeket egy nagyobb esőzés után elönt a belvíz. 

– Korábban, amikor kiöntött a Tisza, a gát tövében álló házak kertjeit elöntötte a víz, ami sokszor a házakba is betört – elevenítette fel a korábbi évek tapasztalatait Farkas László polgármester.

 – Mindezt a problémát körülbelül tizenkét éve egy pályázat segítségével részlegesen sikerült megoldani. Az utóbbi nyolc-tíz évben szerencsére nem volt nagyobb csapadék, így még a szivattyús módszert sem kellett alkalmazni. Ezzel ellentétben a két igen mélyen fekvő utcánk, a Berrár Mihály és az Árpád Vezér területén egy nagyobb esőzés szinte azonnal megbénítja a forgalmat. Úgy gondolom, ide szivattyúállást kellene telepíteni, és talán az megoldaná a problémát. Addig is a közmunkaprogram keretében folyamatosan karbantartjuk a vízelvezető árkokat, melynek köszönhetően orvosolható a probléma – tette hozzá a településvezető. 

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása és a Zagyván levonuló rendszeres árhullámok következtében Zagyvarékas területén is telítődtek a talaj mélyebb rétegei. Bár a faluban egyelőre nem okoz problémát a felgyülemlett vízmennyiség, a temetkezéseket azonban korlátozni kellett.

A Zagyvarékasi Községi Köztemető területén található vízmércék alapján a hét elején a talajvíz szintje 120 centiméter volt. Mivel a temetőkről és temetkezésről szóló kormányrendelet előírja, hogy „nem végezhető koporsós temetés azon a temetési helyen, ahol a talajvíz a talajszint alatti 2 métert eléri”, Polónyi László polgármester elrendelte a köztemetőben a koporsós temetés tilalmát, amit december 18-án az önkormányzat honlapján, közösségi oldalán közzé is tettek. Az urnás temetéseknek nyilván továbbra sincs akadálya.

A talajvíz szintjét természetesen folyamatosan ellenőrzik, amint a körülmények lehetővé teszik, az intézkedést visszavonják.

Sok helyen megoldódott a belterületi belvízprobléma 

A legtöbb településen az elmúlt évek során pályázati forrásból már sikerült rendbetenni a csapadékvízelvezető rendszert. Tiszaroffon például már 13 éve megoldódott a belvízprobléma. 

– 2010-ben egy kétütemű projektnek hála kiépült a település csapadékvíz elvezetése. Ennek eredményeképp az egykori esőzéssel járó problémák mára megszűntek – mondta Vankóné Jekli Anikó, Tiszaroff polgármestere. Fegyverneken nemrég zárult le a csapadékvízelvezető-rendszer felújítása, közel 2500 folyóméter hosszan épült ki új csatornahálózat, egy 300 millió forintos TOP-os támogatás segítségével. Örményesen szintén a közelmútban, ugyancsak 300 millió forintos támogatással újult meg a csatornahálózat.  

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában