Szoljon podcast

2024.01.08. 13:55

Elszállítják a fenyőfákat, hamarosan egészen különleges sorsot szánnak majd nekik

Január 8-tól, vagyis hétfőtől egészen a hónap végig szállítja el az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. az ünnep után kitett karácsonyfákat. A szolgáltató kéri, hogy jól látható helyre, a szemeteskonténerek mellé helyezzék ki a lakosok a fenyőket, melyeken lehetőleg semmilyen dísz ne maradjon.

Molnár-Révész Erika

Viczián Mihály és Viczián János az NHSZ munkatársai elszállítják a lebontott karácsonyfákat. A fenyőkből komposztanyag készül a kétpói hulladéklerakóban

Fotó: Nagy Balázs

– Hagyomány nálunk, hogy már december első hétvégéjén a gyerekekkel együtt kiválasztjuk, majd feldíszítjük a fenyőt, így hangolódunk az ünnepre, de a csúcsdísz csak szenteste kerül a fa tetejére – nyiltakozta a szolnoki Váci Melinda. Az ötgyermekes édesanya elmondta, a karácsonyfa lebontását általában vízkeresztre időzítik. 

– Idén a hétvégi elfoglaltságaink miatt ezt nem tudtuk megtenni, így valamelyik hétköznap bontjuk le a fát. Mivel kertes házban lakunk, a fenyőt felhasználjuk, leaprítjuk, az apróbb darabokat komposztáljuk, a nagyobbakat pedig a virágágyásban használjuk fel, talajtakaróként – tette hozzá.

Aki viszont nem kertes házban lakik, vagy nem használja fel a lebontott fáját, annak az NHSZ Szolnok januárban díjmentesen elszállítja. 

– Különjáratot indítottunk erre a célra. Azt kérjük a helyiektől, hogy jól megközelíthető helyre, vagy a hulladékgyűjtő edények mellé helyezzék ki a lebontott karácsonyfájukat, így tudjuk a leggyorsabban és a legegyszerűbben összegyűjteni azokat. Az is nagyon fontos, hogy ne hagyjanak rajta semmilyen díszt, maradék anyagot, hiszen csak a tiszta, nyers fák kerülhetnek a komposztálóba – tájékoztatott Molnár Lajos, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. kommunikációs munkatársa. 

Mint elmondta, a különjáratok minden hétköznap elindulnak a különböző városrészekbe, az, hogy meddig jár az autó, a kihelyezett fa mennyiségétől függ. 

Arra számítunk, hogy az elkövetkezendő napokban lesz egy hullám, amikor sok fenyőt helyeznek majd ki, ebben az időszakban a nap végéig folyamatosan jár majd az autó.

– Mivel vannak olyanok is, akik később teszik ki, vagy nem szeretnék még lebontani, ez a folyamat szép lassan elhúzódik majd a hónap végéig. Ez azt jelenti, hogy azokban a későbbi napokban sokkal gyorsabban végeznek majd a kollégák – magyarázta a szóvivő.

Mint megtudtuk, a fenyőfákat a szolgáltató emberei a Kétpói Regionális Hulladékkezelő Központ komposztálójába szállítják, a komposztálás után pedig felhasználják. 

– A komposztanyagot a hulladéklerakó földjébe keverjük, hogy védőréteget képezzünk. Erre tökéletes ez a komposzt, hiszen amikor majd megtelik a kétpói hulladéklerakó, akkor fatelepítéssel zöldítjük a területet – tette hozzá. 

Molnár Lajos elmondta, míg tavalyelőtt 19 tonna, tavaly már 46 tonna fenyőt gyűjtöttek össze Szolnokon ez alatt az egy hónap alatt. Ennek oka az is lehet, hogy idén nagyobb karácsonyfákat állítottak a lakosok, ugyanis 1-2 méter plusz magasság súlya is sokat számít. 

A fenyőjárat egészen a hónap végéig, pontosabban január 31-ig, vagyis szerdai napig szállítja el a kihelyezett fenyőfákat. 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában