Renoválás

2024.01.13. 17:30

Folytatódik a városi kúriaprogram Abonyban

Az idei esztendőben sem szünetel az abonyi önkormányzat kúriaprogramja. A település legjelentősebb műemlékeinek háza táján komoly fejlesztések várhatók az elkövetkezendő időszakban.

Hartai Gergely

A felújításra váró Kostyán kúriát korábban Pető Zsolt polgármester mutatta meg hírportálunknak

Forrás: Archív

Fotó: Nagy Balázs

Idén is folytatódik a város neves kúriáinak felújítását célzó program. Megkeresésünkre a városháza arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy korábban, a Miniszterelnökség Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetésből bruttó 400 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást biztosított az önkormányzat részére az „Egészségügyi alap és szakellátás infrastrukturális fejlesztése Abonyban” című projekt megvalósításához.

A támogatásból a járóbeteg szakellátáshoz, valamint az informatikai szolgáltatás működtetéséhez szükséges eszközök beszerzését, illetve a volt Sívó-kúria (Kálvin János utca 10.) helyreállítását valósíthatja meg az önkormányzat.

A polgármesteri hivatal válaszában arra is kitért, hogy a település sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül a „Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése” elnevezésű felhívásra.

Az Ungár-ház nagyszabású renoválását is tartalmazza a projekt
Fotó: Hartai Gergely

A program célja a műemlékvédelem alatt álló épületek állagromlásának megakadályozása, valamint a volt Sivó-kúriában az egészségügyi szolgáltató által működtetett járóbeteg szakellátáshoz és az egészségügyi alapellátáshoz kapcsolódó infrastrukturális háttér megteremtése.

Mint megtudhattuk, az említett fejlesztéseket – az ütemterv szerint – 2026. decemberéig kell elvégezni.

Ezenfelül, tavaly október 4-én a kivitelező cég képviselője és Pető Zsolt polgármester aláírta azt a vállalkozói szerződést, amely két abonyi kúria renoválását vetíti elő. A tervek szerint hamarosan át is adják a munkaterületet, és elkezdődik a beruházás, először a belső munkálatokkal – közölte hírportálunkkal a hivatal.

Kiderült továbbá, hogy ez utóbbi projekt a Kostyán Andor, valamint az Ungár kúriát érinti, a kiírás külső és belső renoválást egyaránt tartalmaz. A tervek szerint jövő októberben ér majd véget a munka a kúriák területén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában