Madármegfigyelés

2024.01.18. 10:00

Hétvégén a Jászkunságban is újra felmérik a fülesbaglyok telelőhelyeit

Január 19-től 22-ig tart az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos, lakossági felmérése. A térségünkben is érdemes megfigyelésre indulni, a vármegyénkben ugyanis kiemelkedő „baglyos helyek” találhatók.

Rimóczi Ágnes

Egy fülesbagoly Túrkevén

Fotó: Mészáros János

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is megtartja az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos lakossági felmérését. Az egyesület, ahogy a honlapján közzétette, az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számít a január 19. és 22. közötti felmérésen.

– A felmérésen bárki részt vehet, a gyűjtött adatokat interneten és papíralapú jelentőlapon is le lehet adni, azok egy országos adatbázisba kerülnek – tudtuk meg a témával kapcsolatban Pálinkás Csabától. A MME vármegyei helyi csoportjának vezetője hozzátette: térségünkben érdemes megfigyelőtúrára indulni, hiszen kiemelkedő bagoly telelőhelyek vannak a vármegyében. – Gondoljunk csak Túrkevére, vagy Kisújszállásra, de akár Szolnokon is felfedezhetők az éjszakai ragadozómadarak – tette hozzá.

A szakemberek a felméréssel kapcsolatban kérik, hogy mindenki óvja a baglyok nyugalmát. – Lehetőleg ne menjünk be, különösen csoportosan ne a nappalozófák alá (ha a számolás miatt ez nem elkerülhető, a lehető leghalkabban egy ember végezze ezt), a törzstől tartsunk a lehető legnagyobb távolságot, amit távcső használata megkönnyít. Ha azt tapasztaljuk, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjunk még hátrább. 

Így tudjuk elkerülni, hogy a nappalozó baglyok megriadva felrepüljenek. Ha ez mégis megtörténik, hagyjuk ott a helyszínt, hogy a madarak néhány kör megtétele után vissza tudjanak ülni – adtak tanácsot az MME szakemberei az egyesület honlapján, ahol arra is felhívják a figyelmet, hogy a baglyokat azonban nem csak ilyenkor lehet számolni, a bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában