Egészségére!

2024.01.16. 19:30

Jó évjáratnak bizonyulhat a tavalyi, ha a tiszazugi borokról van szó

A tiszazugi szőlőföldeken sem lehet a napokban dolgozni a fagyok miatt, a borok viszont jócskán adnak munkát a szőlészeknek. A készülő nedűt szükség esetén fejtik, palackozzák, néhány esetben már a forgalombahozatali engedélyeztetés folyamatát is elindították.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az őszi szüret után hordóba, tartályokba került a szőlő. Az elmúlt hónapokban két, három alkalommal fejtették a készülő bort, a napokban végig is kóstolták a nedűket a Tiszazugban. Ahogy Barzca Gábor, tiszaföldvári borász korábban elmondta alacsonyabb cukorfokkal szüretelték a gyümölcsöt, mint az előző esztendőkben.

– Figyeljük, hol tart a folyamat. Van-e amelyik erjed, van-e benne maradék cukor, ez leginkább a fajtától függ. A fehér és rozé borok készen vannak, a vörösboroknál hosszabb az érési folyamat, azokra jobban oda kell figyelni – magyarázta.

A fehéret és rozét addig fejtették, amíg tükörtiszta nem lett, ezeket palackba is töltötték és elindították a forgalombahozatali engedélyek kiváltását. Több kisebb tétel készült, a tapasztalatok szerint viszont a legkelendőbb a kékfrankos rozé és vörös, a fehérek közül pedig az Irsai Olivér.

– Az időjárás miatt kevesebb szőlő termett, 20-30 százalékkal kevesebb bor készült, ezzel talán a következő szüretig tartunk ki – tette hozzá a szakember.

Az ízek a várhatnak megfelelőek, gyümölcsösek és zamatosak a borok.

Malbecet is szüreteltek

Barcza Gábor, tiszazugi borász idén szüretelt előszöt Malbecet.

– 80 liter bort készült ebből a különleges fajtából, egyelőre ezt kóstolókon, versenyeken méretjük meg, még nem hozzuk forgalomba. Viszont idén már bizakodunk, hogy nagyobb mennyiség lesz és az értékesítés is el tud indulni – emelte ki.

 

Versenyen kóstoltak bele a borokba

Tálas László, a Tiszakürt-Tiszainoka Hegyközség hegybírója szerint annak ellenére, hogy szélsőséges volt a nyár, jó évjárat lett a tavalyi. Harmonikus, a fajtáknak megfelelő ízek születtek. A napokban a délvidéki Temerinben borversenyen járt, ahol meg is kóstolta a nedűket.

– A nagy mintaszámú magyar borok mellett lehetőség adódott kitekinteni a déli fajtákra, olyanokra, amit itthon nem kósolthatunk – magyarázta. Hozzátette, a bor zamatát az is befolyásolja, hogy milyen technikával, igényességgel készítik. 

A térségbeli borokat először februárban méretik meg, a Kunsági borvidék versenye a szokott módon márciusban lesz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában