Megdöbbentő adatok

2024.01.07. 11:20

Melegrekord Szolnokon: a tavalyi év minden eddigit lekörözött

Rekordmeleg volt a tavalyi esztendő. Az 1946 óta tartó mérések során eddig még nem regisztráltak ilyen magas évi átlaghőmérsékletet a Jászkunság székhelyén...

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Nemcsak nyáron van meleg, de már a téli hónapokban sem kell tartani a zord időjárástól. Ezt támasztják alá a mérések, a szakemberek tapasztalata. Mindez a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatásából is kiderül. 

– A szandaszőlősi (katonai) repülőtér meteorológiai adatai alapján a 2023-as év rekord melegnek bizonyult – közölte hírportálunkkal az igazgatóság sajtóreferense. Laczi Zoltántól megtudtuk: eddig a 2007-es esztendő volt a csúcstartó 12,7 Celsius fokkal, ezt nyugdíjazta a tavalyi, 13,1 fokos érték, ami 2,3 fokkal haladja meg a sokéves átlagot.

– A 77 év mérési eredményeit tükröző adatsorokból kitűnik, hogy míg az ezredforduló előtt jellemzően tízzel vagy tizeneggyel kezdődő évi középhőmérsékleteket jegyeztek fel, azt követően már a tizenkét fokot meghaladó értékek is gyakoriakká váltak. Összehasonlításként említem meg, hogy 1946 óta a leghidegebb év 1963 volt, amikor 8,6 fokos évi középhőmérsékletet regisztráltak Szolnokon – részletezte a szakember. 

Hozzátette: szembetűnő a sokévi átlaghőmérsékleti adatok növekedése is. Eszerint míg 1959 és 2005 között átlagosan 10,4 fok volt az évi középhőmérséklet, 2006 és 2023 között ez az érték már tizenkettőre emelkedett.

Természetesen mindez nem lokális jelenség, messze nem csak a Jászkunság térségére igaz, hogy egyre melegebbek az évek. Már tavaly novemberben biztossá vált például, hogy 2023 lett minden idők legmelegebb éve globális szinten, ráadásul a szakemberek 2024-re még nagyobb forróságot várnak a nyári időszakra. Így könnyen előfordulhat, hogy egy újabb rekordév elején járunk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában