Kis falu nagy tervei

2024.01.03. 09:00

Nagy tervekkel kezdi az évet Hunyadfalva

Vármegyénk legkisebb települése Hunyadfalva. Kicsinyke faluról van szó, ám mindig új terveket dédelgetnek, az utóbbi években sikerült is jelentős előrelépést tenni a fejlesztések terén. A 2024-es évben sem az az elképzelés, hogy elégedetten üljenek babérjaikon. A tervekről Vékonyné Házi Eszter polgármesterrel beszélgettünk.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Bár számottevő beruházáson már túl vannak, akad még tennivaló a faluban.

Vékonyné Házi Eszter elmondta, jó lenne még, ha el tudnák végezni a közösségi színtér és az önkormányzati épület tetejének teljes körű felújítását, de egyelőre csak az előbbire van van esély. E célra be is adtak pályázatot a Magyar Falu Programban 25 millió forint értékben. Az épületet fejújítása a korábbi években megtörtént, de a tetőre nem volt lehetőség pályázni.

Változatlanul problémás a település belterületén a csapadékvíz elvezetése, bár a helyi munkásokkal több utcában is ástak árkokat az utak szélén, ám ez nem oldotta meg a problémát. A meglévő árkok lejtése sem megfelelő, hiányoznak átereszek. A település területén a talaj agyagos, nehezen fogadja be a vizet, így esősebb időben a portákon is megáll a víz. Ha pedig jelentős a csapadék mennyisége, a Kossuth és a Rákóczi út rendszerint úszik.

Az utóbbi időben lehullott csapadék ugyan nem volt annyi, hogy elöntse valamelyik utcát és vízben kelljen közlekedni, de az árkok az út mentén megteltek.

A helyzet orvoslására azonban most jók az esélyek.

– A TOP Plusz pályázatban szeretnénk támogatást szerezni a célra, a napokban készítjük elő a 240 millió forint összegű pályázatot. Bízunk benne, hogy pozitív elbírálásban részesül. Ebből az összegből, ha nem is mindenütt, de a falu nagy részén kiépítenénk szabályosan a csapadékvíz-elvezető árkokat, megfelelő lejtéssel, hogy a közeli csatornába eljuthasson a csapadék – fejtette ki a polgármester.

Szó volt arról is, hogy bár kevés pénzből gazdálkodhat a falu, az előttük álló évben is hangsúlyt helyeznek a közösségi programokra, ha meg tudják oldani, a szomszéd településeken élőket is bevonva egy-egy eseményben. A falunapot például mindenképpen szeretnék megrendezni, karácsonyt, egyéb ünnepeket megtartani, jól sikerült a disznóvágás, amit szintén jó lenne megismételni.

– Olyan programokban is gondolkodunk, ami elősegíti a gyermekek helyben tartását, fejlődését, összekovácsolja a közösségüket, fontos ugyanis, hogy ne érezzék nagy hátránynak, hogy vidéken élnek. emelte ki a polgármester. Az elmúlt évben szerencsére nem volt jellemző az elvándorlás, viszont költöztek be a faluba, vonzó a környezet, hiszen nyugodt, csendes kis településről van szó.

Bár már náluk is kevesen vannak azok, akik nem tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni, még mindig akadnak, akiknek a közmunka jelenti a megélhetést, így viszik tovább a Járási Start közmunkaprogramot, amire már be kellett adni az igényt. Öt fővel pályáztak. Idén is, ahogy korábban, állatok nevelésével kerti növények termesztésével fognak foglalkozni. A programban nevelt szarvasmarhákat év végére mind értékesítették, a közfoglalkoztatottak most az ólak takarításával, karbantartásával, meszelésével foglalatoskodnak. Január folyamán szeretnének 14-16 bocit beszerezni, főként üszőket, melyekkel könnyebb bánni.

Folytatódik a galambtenyésztés is, bár a 2023-as év csalódást okozott, valamiért keveset tojtak a madarak így nem sok hasznuk lett a fiókák értékesítéséből. Az is felvetődött, hogy amint letelik az ebben a pályázatban előírt öt év, és nem tűnik elég hatékonynak a galambokkal foglalkozni, inkább csirkékre váltanak.

– Mindenképpen pozitívan tekintünk a jövőbe – hangsúlyozta Vékonyné Házi Eszter. – Az itt élők elégedettek ez eddigi eredményekkel, persze elégedetlenkedők mindig vannak és lesznek én. Én pedig azt vallom: mit a Jóisten ad, azt el kell fogadni, amit most nem ad meg, azt pedig majd később fogja megadni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában