Szoljon podcast

2024.01.10. 15:30

Területi szakmai versenyen adnak számot ismereteikről a jászkunsági diákok

Idén is megmérethetik tudásukat a szakképzésben tanuló fiatalok. A napokban 437 vármegyei diák ad számot ismereteiről.

Kovács Berta

Kereskedő és webáruházi technikus és logisztikai technikus tanulók oldanak meg írásbeli feladatokat a kamaránál

Fotó: Nagy Balázs

A Kulturális Innovációs Minisztérium a Magyar Kereskedelmi Iparkamarával karöltve hirdette meg a kamarai gondozásba átadott szakképesítésekben a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (SZTV). A versenyzők szakmai tudásának mérése mellett az is célkitűzés, hogy ilyen módon is emeljék a szakképzés színvonalát, valamint a szakképesítések társadalmi presztízsét és vonzerejét.

Vármegyei szinten a különböző iskolákból összesen 437 tanuló jelentkezett 46 szakma képviseletében. A diákok a jelenleg is zajló előválogatón január 8. és 11. között a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szolnoki székházában papír alapon adnak számot ismereteikről, majd január 12-23. között online rendszerben bizonyíthatják felkészültségüket. Ez utóbbihoz az iskolák biztosítanak lehetőséget és technikai hátteret, úgy mint Törökszentmiklóson a Karcagi SZC Lábassy János Technikum és Szakképző Iskola, a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum, valamint Jászberényben a Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium.

Sonyák Bélánétól, a vármegyei kamara szakképzési koordinátorától megtudtuk, legintenzívebb versengési vágy idén az informatikai rendszer- és alkalmazás-üzemeltető szakon tanulókat jellemezte, ugyanis ötvenöt diák e szakmában jelentkezett, ezt követte a hegesztő szak, ahonnan negyvennégy versenyző jelentkezett. E két szakma adta a jelentkezők majdnem egynegyedét.

A versenyen végzős tanulók mérik össze tudásukat, akik nemcsak a dobogós hely és az esetleges győzelem reményében szálltak ringbe, nagy előny ugyanis, hogy aki egy-egy versenyfeladatban hatvan százalékos vagy annál jobb eredményt tud felmutatni, mentesül az alól, hogy a záróvizsgán ugyanezen ismereteikről számot kelljen adnia, aki minden feladatot ilyen sikeresen teljesít, az pedig felmentést kap a szakmai vizsga egésze alól és szakirányú továbbtanulás esetén 30 többletpontra is jogosult.

A mostani területi előválogatón eredményesen versenyző diákok egy országos válogatón is részt vesznek, itt dől el, hogy ki mehet a nagyszabású döntő megmérettetésre, melyet április 24-26-án bonyolítanak le, mégpedig Budapesten, a Szakma Sztár Fesztivál keretében. 

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában