Örülnek a változásnak

2024.02.19. 12:00

A szolnoki pedagógusok is nagyon várták már a béremelést

A kormányrendelet szerint a szakképzésben oktatóknak nem lehet kevesebb a bére 582 ezer forintnál, de a tapasztaltabbak a 670–720 ezer forint közötti, a legkiválóbb oktatók pedig akár a 800 ezer forintos alapbért is elérhetik.

Köllő Judit

Lukács Henrietta (feketében) és Makai Kamilla (pirosban) is kifejezetten örül a megemel bérezésnek

Fotó: Nagy Balázs

Februártól már a Szolnoki Szakképzési Centrum oktatói is megemelt bérekkel rendelkeznek. Mint ismert, a kormány még januárban döntött – a pedagógus bérekkel megegyező mértékben – a szakképzésben dolgozó 24 ezer oktató bérének átlagosan 32,2 százalékos emeléséről. Ezzel 2020 óta, tehát a szakképzési rendszer átalakítását követően, immár a negyedik bérfejlesztés valósult meg, hiszen 2020-ban átlagosan 30 százalékkal nőttek a bérek, amit 2023-ban két lépcsőben további 15 százalékos emelés követett.

A Szolnoki Szakképzési Centrumban több mint 400 oktató fizetése emelkedett. A bérekről Makai Kamilla, a Szolnoki SZC Pálfy-Vízügyi Technikum oktatója és Lukács Henrietta, a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum oktatója nyilatkozott hírportálunknak.

– Pályakezdőként sosem gondoltam volna, hogy valaha is ilyen bérállománnyal rendelkezhetek – mesélte lelkesen a fiatal Makai Kamilla. – A bérrendezésnek köszönhetően sem szüleim, sem pedig jómagam nem aggódom már az életszínvonalam miatt. Úgy gondolom, hogy mindez nagyon motiváló lehet a hozzám hasonló cipőben járók számára. Emlékszem, eleinte nagyon nehezen döntöttem arról, hogy felnőttként mivel szeretnék foglalkozni. Idővel aztán rájöttem, hogy a gyerekek iránti szeretet és a pedagógus pálya sokszínűsége az, amire szükségem van. Örülök annak, hogy a tanárok bére ettől az évtől kezdve megoldódni látszik.

A kormányrendelet kimondja, hogy a szakképzésben oktatóknak – heti 40 órás főállás esetén – nem lehet kevesebb a bére 582 ezer forintnál, de a tapasztaltabbak a 670–720 ezer forint közötti, a legkiválóbb oktatók pedig akár a 800 ezer forintos alapbért is elérhetik. 

 – Már nagyon vártuk, hogy bérrendezés történjen – vette át a szót Lukács Henrietta pedagógus. – Azt gondolom, hogy a történtek a tanári szakmát és ezzel együtt a társadalmi megbecsülését is segítik. Véleményem szerint eredményesebbé válik az oktatói feladatok ellátása, hiszen az aktuális bérrendezés komoly motivációt jelenthet mindenki számára. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában