Szoljon podcast

2024.02.12. 18:30

Bővült a nevelőszülői hálózat, új tagokat köszöntött a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szolnokon

Új nevelőszülőket köszönthetett a Szent Ágota közössége hétfőn. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből az elmúlt hónapokban kilencen végezték el a nyilvántartásba vételhez szükséges képzést. A tanúsítvány átadót a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei területi irodában tartották.

Pakainé Pusztai Nóra

A frissen végzett nevelőszülők kis csapatát köszöntötték a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál Szolnokon

Fotó: Nagy Balázs

Szabó Krisztina is hétfőn vehette át a nevelőszülői képzés sikeres teljesítéséről szóló tanúsítványt a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei területi irodában. Az immár a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kötelékét erősítő jászberényi hölgynek négy gyermeke van, a nagyobbik már kirepült a családi fészekből.

– A kicsivel nemrégiben kórházba kerültünk, ahol egy újszülött kisbabát hagyott ott az anyukája. Innen indult el a gondolat, hogy lehetnék nevelőszülő, hogy segíthessek. Mivel a barátnőm is ezt a hivatást választotta, ő tájékoztatott az elindulásról – mesélte.

A képzésen sok információt kapott.

Nem is gondoltam volna, mennyi odaadással és felelősséggel jár ez a munka. De az biztos, hogy a bennem lévő szeretetből szeretnék adni 

– tette hozzá.

Reméli, minél hamarabb, várhatóan március közepén, bővülhet a családjuk.

Bulla Erika, a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei nevelőszülői, illetve lakásotthoni ellátásért felelős területi igazgatója érdeklődésünkre elmondta, Szolnokon 9-en vehették át tanúsítványukat, így a szolgáltatói nyilvántartásba vétel után 8 új család fogad majd otthonába gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalokat. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében közel 20 gyermek kaphat így esélyt egy boldogabb gyermekkorra, és arra, hogy a bizalom sebei gyógyulni kezdjenek egy-egy nevelőszülői családban.

A képzés részleteiről is beszámolt, az oktatás hatvan órából állt. 

– A 28 órás döntéselőkészítő szakaszban gyakorlatias feladatokban tapasztalhatták meg a nevelőszülő jelöltek, miből is áll a munka. Fel tudtak készülni, hogy valóban szeretnék-e ezt csinálni – foglalta össze röviden az első szakaszt. 

Ezt harminckét órás elméleti képzés követte, a résztvevők a tudásukról vizsgán adtak számot.

– A sikeres eredmény mutatja, készen állnak arra, hogy gyermekeket fogadjanak be. A legnehezebb és legszebb része is ezután jön, a gyermekek érkezése a hivatalos működési nyilvántartásba vétel után történhet meg. De ez már csak hetek kérdése – egészítette ki.

A rendezvényen összegyűlteknek elmondta, tudja milyen célokkal és tervekkel indultak, és hol tartanak most.

– Tudnotok kell, hogy számíthattok ránk és büszkék lehettek magatokra. Az az út, ami ide vezetett, segít a továbbiakban is – erősítette meg a leendő nevelőszülőket. Kiegészítette: minél több gyermek érkezik hozzátok, a szívetek annál nagyobb lesz!

Az első lépés az alkalmassági vizsga

Folyamatos a toborzás. A nevelőszülőkre azért van szükség, mert Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében jelenleg nincsenek üres férőhelyek. A nevelőszülők idősödnek, elkél a fiatalság lendülete. 

– Célunk, hogy olyan szerető családokra leljünk, akik valóban kitárják a szívüket a hozzájuk érkező gyerekek előtt. Amint megvan a létszám, 8-10 fő, újabb képzés indul, szerencsére már most akadnak jelentkezők. Megy a toborzás és az alkalmassági vizsgálatok, pszichésen, orvosilag is meg kell felelni, a jelentkezők otthonát is megvizsgáljuk és ha az elbeszélgetésen is azt látjuk, hogy valóban alkalmasak a feladatra, akkor tudjuk bevonni a képzésbe – mondta Bulla Erika, a Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei nevelőszülői, illetve lakásotthoni ellátásért felelős területi igazgatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában