Frissítve

2024.02.28. 13:25

Gumilövedékkel lőttek egy szolnoki postásra

Nem érkezik meg időben a küldemény, túl nehéz a csomag, utólag kell fizetni. Számos helyzet vezethet konfliktushoz a Magyar Postánál. A cég most megerősíti a kézbesítők védelmét.

Pakainé Pusztai Nóra

Frissítés 16:52:

A Szolnoki Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. 

– A postás – az elsődleges orvosi vélemény szerint – nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülés szenvedett. Az kétséget kizáróan megállapítható, hogy a lövést zselésgolyót kiadó játékfegyverből adták le – válaszolta megkeresésünkre Sipos-Kácsor Andrea, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Hozzátette: a folyamatban lévő ügyben a nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adnak.

Korábban írtuk:

A postai dolgozók védelmére van szükség, egyre többen lépnek fel erőszakkal velük szemben. Szolnokon februárban gumilövedékkel lőttek meg a nyílt utcán egy kézbesítőt, a támadók egy autó ablakából céloztak és lőttek, majd elhajtottak.

posta, postás, kézbesítő
Illusztráció
Fotó: Pesti Tamás / Forrás: MW archív

– Az ügyben a Magyar Posta feljelentése alapján már folyamatban van a rendőrségi nyomozás – közölte a társaság. 

Jelentősen nőtt az erőszakos esetek száma, így a Magyar Posta Zrt. bűnmegelőzési kampányt indított a lakosság körében. 

Hangsúlyozták: minden ügyfélkapcsolati munkakörben foglalkoztatott alkalmazottuk, így a kézbesítő is közfeladatot ellátó személy, ezért az ellene elkövetett bűncselekmény tettesei szigorú büntetésre számíthatnak.  

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményükből kiderül, a nagyösszegű készpénzfizetések idején a biztonsági kockázat növekedésével számol a cég, ezért fokozott figyelmet fordít a kézbesítők testi épségének védelmére.

Országszerte csak tavaly több mint 70 erőszakos eset, fenyegetés vagy garázdaság érte a postásokat, a bántalmazások döntő hányada a kézbesítésekkel volt kapcsolatos. 

A konfliktusok hatékony kezelése érdekében a társaság rendszeresen tréningezi a kézbesítőit, hogy adott esetben kellő lélekjelenléttel és felkészültséggel kezeljék a helyzeteket; segélyhívós készülékkel látják el őket, a tartózkodási helyük pontos jelzését pedig GPS-helymeghatározóval biztosítják.

A kiemelt kockázatú időszakokban a rendőrség járőrei és a polgárőrök szintén figyelik a kézbesítőket, valamint a posták környékét, így a tettesek rendszerint gyorsan rendőrkézre kerülnek

– tették hozzá.

A vármegyei rendőr-főkapitányságok oktatásokat szerveztek, hogy a postások felismerjék a gyanús jelenségeket, és haladéktalanul jelenthessék azokat.

Arról, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegye mely településein van a postásoknak a legnehezebb dolga, a társaságot is megkérdeztük. Válaszukkal frissítjük cikkünket!


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában