Szoljon podcast

2024.02.07. 17:15

Milliós értékű holmik is keresik gazdájukat a szolnoki városházán

Kisebb vagyont érő talált tárgyak is várják tulajdonosaikat a szolnoki városházán. Sokan azonban nem tudják, hogy a polgármesteri hivatalokban is kereshetik hiányzó holmijaikat. Pedig nem érdemes halogatni a dolgot: az önkormányzat egy év után túladhat a hozzájuk leadott talált tárgyakon.

Rózsa Róbert

Kerékpárok, táskák, kulcscsomók, készpénz és még számos talált tárgy várja tulajdonosa jelentkezését a szolnoki városházán

Kattan a lakat, nyílik az szolnoki városháza udvari fészere, és valóságos kerékpárparkba lépünk. A járgányok jó része „nem mai gyerek”, de van köztük szinte vadonatúj, hibátlan, millió forintos értékű bicaj is.

De nem csak kerékpárok tucatjai várakoznak az önkormányzat talált tárgyak őrzésére fenntartott raktárában. Vannak ott táskák, pénztárcák, mobiltelefonok, kulcscsomók, különféle ruhaneműk, játékok, de készpénzt is adtak már le a becsületes megtalálók.

Merthogy a szolnoki önkormányzat talált tárgyak részére fenntartott helyiségében vagyunk. Sokan nem tudják, de az elhagyott holmikat nem csak a rendőrségen, de az adott település önkormányzatánál is lehet keresni. Sőt, igazából ott kellene keresni elsőként.

– A talált tárgyakat az adott település jegyzője kezeli. Bárki, aki Szolnokon talál tárgyat, annak a polgármesteri hivatal belvárosi ügyfélközpontjában kell azt leadnia. Ha pedig a rendőrségre viszik, onnan is hozzánk érkezik megőrzésre – mondta el a szolnoki polgármesteri hivatal általános igazgatási osztályvezetője. Stiegler Beátától megtudtuk, az efféle holmikat egy évig kell megőrizniük. Az eredeti tulajdonos egy éven belül bármikor jelentkezhet hiányzó holmijáért, de persze „csak úgy” senkinek sem adják oda az őrzött tárgyakat.

Az elhagyott mobiltelefonokat, pénztárcákat is érdemes keresni az önkormányzatoknál
Fotó: Mészáros János

– Ha az eredeti tulajdonos felveszi velünk a kapcsolatot, igyekszünk minél pontosabban beazonosítani. Kikérdezzük a tárgy jellemzőiről, koráról, állapotáról, hogy mikor és hol veszítette el. Ezek alapján győződhetünk meg arról, hogy valóban az adott tárgy jogos tulajdonosa jelentkezett érte – fejtette ki az osztályvezető, hozzátéve, bizony előfordult, hogy valakinek a kikérdezés után nem adták ki a kért dolgot.

Pedig érdemes iparkodnia annak, akinek a cuccait az önkormányzat vigyázza.

Amennyiben ugyanis az eredeti tulajdonos nem jelentkezik, akkor a megtaláló három hónap után használatba megkapja az adott tárgyat. Ha az eredeti tulaj egy évig sem jelentkezik, a megtaláló tulajdonjogot szerez. Ha pedig egy év alatt sem a gazdája, sem a megtalálója nem nem tartott rá igényt, az önkormányzat eladhatja, vagy leselejtezheti.

A tapasztalt eddig azt mutatja, hogy nemigen keresik az önkormányzatoknál az elkallódott a holmikat.

– Pedig hát olyan tárgyak – nagy értékű kerékpárok, személyes tárgyak, mózeskosár – is vannak nálunk, amelyekről nehéz elképzelni, hogy nem hiányzik tulajdonosának – hangsúlyozta Stiegler Beáta. – Szeretnénk, hogy ezek a tárgyak visszataláljanak gazdáikhoz.

Utcáról, parkokból, áruházakból is hoznak tárgyakat

Leggyakrabban rendőrségtől kerülnek át az elhagyott tárgyak a szolnoki polgármesteri hivatalban. De gyakori az is, hogy közmunkások hozzák be a parkokban felejtett holmikat – fejtette ki Stiegler Beáta. Tapasztalata szerint sokszor előforduló eset az is, hogy kisebb méretű értékeket, jellemzően bankkártyát hagynak ott a nagyobb áruházak pénztárainál – ezek a tárgyakat szintén a polgármesteri hivatalba hozzák be, ezért érdemes ott is kérdezni felőlük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában