Szolnok

2024.03.02. 19:50

Missziója a magyar katonai hagyományok ápolása: Ezüst Pelikán Díjjal jutalmazták Udovecz György hagyományőrző ezredest

1996 óta szervezi a szolnoki csatát, a látványos hadijáték nyomán egyre fiatalabb generációk ismerik meg „testközelből” a dicsőséges ütközet történetét. Udovecz György, a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány és a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke elkötelezettségét a csata 175. évfordulója alkalmából Ezüst Pelikán Díjjal ismerte el a város.

Molnár-Révész Erika

Ismét sikeresen lezajlott a szolnoki csatát felelevenítő látványos hadijáték a vármegyeszékhelyen. Megálmodóját és szervezőjét, Udovecz György hagyományőrző ezredest Ezüst Pelikán Díjjal jutalmazta a város több évtizedes elhivatott tevékenységéért szombat este a RepTárban tartott ünnepségen. 

Udovecz György, elismerés, díj, RepTár
Az Ezüst Pelikán Díjat Szalay Ferenc polgármester (balra) adta át dr. Bali Tamás ezredes, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandárjának parancsnoka jelenlétében Udovecz György hagyományőrző ezredesnek szombat este a RepTárban tartott ünnepségen
Forrás: Beküldött fotó

Udovecz György 1996 óta a Szolnok Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány, illetve a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke. Mindeközben a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség alelnökeként, majd ügyvezető elnökeként is tevékenykedett. Jelenleg a Szövetség Császári-királyi gyalogságának parancsnoka. 1996 óta szervezi a nagy múltú “Szolnoki Csata” hadijátékot.

A csata 175 éves évfordulója alkalmából Udovecz György kezdeményezésére létesülhetett március 2-án történelmi emlékhely Szolnokon, a Verseghy Parkban.

2020-ig nyolc önálló könyve jelent meg többek között a Szolnok városában állomásozó alakulatokról, valamint a különböző történelmi korok hadseregeit megidéző csoportok részére is hasznos útmutatásokkal szolgáló viselettörténetről.

– Udovecz György elhivatott munkájának célja a magyar katonai hagyományok ápolása, ezzel erősítve a magyarságtudatot, a hazaszeretet érzését, a nemzeti értékek megbecsülését. Missziója Szolnok kulturális értékeinek fenntartása és ezen értékek átadása a jelen, illetve a jövő nemzedékének. Udovecz György katonai hagyományőrző ezredes, a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány elnöke a Szolnokért példaértékű elhivatottsággal, több évtizeden át folytatott értékteremtő tevékenységéért, illetve a felnövekvő generációnak nyújtott iránymutatásért méltó az Ezüst Pelikán Díjra – áll a méltatásban. 

Az Ezüst Pelikán Díjat azok részére alapította a város, akik Szolnok fejlesztése, szellemi és tárgyi értékeinek gyarapítása érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában