Nemzeti örökség

2024.03.02. 19:58

Történelmi emlékhelyet avattak Szolnokon a dicsőséges szolnoki csata tiszteletére – galériával

Szolnok is bekerült az országban található 64 történelmi emlékhely helyszínei közé, a szolnoki csata 175. évfordulójának tiszteletére állított sztélét szombaton avatták fel ünnepélyes keretek között a Verseghy parkban.

Molnár-Révész Erika

A szolnoki csata 175. évfordulója alkalmából a Verseghy parkban avatták fel ünnepélyes keretek között a győztes ütközet tiszteletére állított történelmi emlékhelyet szombat délután. A szolnoki csata helyszínének történelmi emlékhellyé nyilvánításáról Udovecz György hagyományőrző ezredes kezdeményezésére dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Szalay Ferenc polgármester, és dr. Berkó Attila vármegyei főispán felterjesztése alapján a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntött.

történelmi emlékhely, esemény, ünnepség
A Verseghy parkban ünnepélyes keretek között avatták fel a szolnoki csata tiszteletére állított történelmi emlékhely sztéléjét szombat délután
Fotó: Mészáros János

– Történelmi emlékhelyet avatunk, ráadásul egy olyan történelmi emlékhelyet, ami Szolnok városának múltjában, hagyományaiban, történelmében az egyik legmeghatározóbb eseménynek állít emléket. 1849. március 5-én a dicsőséges tavaszi hadjárat első győztes csatájának emlékére itt, Szolnokon a mögöttem álló sztélét avatjuk – mondta az ünnepélyes eseményen Szalay Ferenc polgármester. 

Dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, miután felidézte az 1849-es hadi történéseket, beszédében hangsúlyozta, Szolnok méltán katonaváros, múltja, és jelene is összefonódik a magyar fegyveres erők többszáz éves történetével. 

– Ebben a történetben ma egy jelentős állomáshoz értünk, a szolnoki csata helyszíne a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság döntése alapján nemzetünk történelmi emlékhelyei közé került. Az emlékezet oly fontos helyei közé, melyek kiemelkedő történelmi szerepük miatt jelentősek. Az ország eddig több mint 50 helyszínén, a Nemzeti Örökség Intézete által felállított egységes sztélék hirdetik és teszik megtapasztalhatóvá a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, jelen esetben dicső pillanatait – mondta a helyettes államtitkár. 

Az eseményen dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő arról beszélt, az emlékhellyel a cél az, hogy Szolnok önazonossága tovább erősödjön.

Ma egy olyan csata előtt állítunk emlékhelyet, amely a magyarságot nagyon komolyan segítette a nemzetté válás útján. Mondhatjuk azt is, hogy a nemzetté válás útján egy véglegesen elindított forradalom egyik ütközete volt.

– De maga győztes csata nem csupán egy volt a sok közül, hanem valóban reményt is adott 1849. március 5-én Magyarországnak, és bizonyította azt, hogy a hősiesség a nemzetbe vetett hittel együtt karöltve csodákra lehet képes – hangsúlyozta a képviselő.

Dr. Tóth Zsolt igazgató, a Nemzeti Örökség Intézet képviseletében tartotta meg ünnepi beszédét, melyben elmondta, jelenleg 64 történelmi emlékhely található Magyarországon.

– Ezek olyan kiemelt helyszínek, ahol a magyar történelem, vagy a nemzeti kultúra szempontjából igen jelentős események zajlottak. Az emlékhelyek legfőbb funkciója a nemzeti emlékezet átadása a jövő generációja számára. A múltat ugyanis csak a közös emlékezéssel tudjuk összekapcsolni a jelennel, az emlékhelyek egyfajta hidat képeznek a múlt, a jelen és a jövő között – ismertette a kezdeményezés célját a szakember. 

A sztélé leleplezése után Győri Péter Benjámin, evangélikus esperes a Szolnoki Ökumenikus Lelkészkör nevében megáldotta a történelmi emlékhelyet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában