Utánajártunk az okoknak

2024.03.10. 11:23

„Mi történik itt?!” – sokan aggódva nézik a fakivágásokat a szolnoki Tiszaligetben

Sokan megijedtek a fák kivágását látva, azonban kiderült, hogy a Tiszaligetben, a csónakázó-tó körül zajló fakitermelés városi megrendelésre zajlik.

Mészáros Géza

„Mi történik itt?!” – tették fel a kérdést több fórumon és közösségi oldalon a szolnokiak, aggodalmukat kifejezve a tiszaligeti csónakázó-tó gát felőli oldalán tapasztalható fakivágásokkal kapcsolatosan.

Vágják a fákat hűvös halomba… Az őshonos fák terjeszkedését segítik elő az invazív fajták kitermelésével
Forrás:  Beküldött fotó

Hírportálunk a témával megkereste a Szolnoki Városüzemeltetési Kft.-t, ahonnan Lits László ügyvezető igazgatótól kaptunk válaszokat.

Szakmailag indokolt a beavatkozás

– A Tiszaligetben zajló fakitermelés az érintett erdőrészletekben városi megrendelésre zajlik. Munkatársaink erdészeti szakirányítás mellett végzik a feladatukat. Az erdészeti beavatkozás bejelentés-köteles és szakmailag indokolt, ráadásul összhangban van az erdőtervben foglaltakkal – hangsúlyozta elöljáróban a társaság ügyvezető igazgatója.

Lits László szakmai magyarázatot is adott a beavatkozásra.

Teret adnak a kocsányos tölgyeknek

– Az érintett erdőben a nem őshonos, invazív fafajtákat – mint a gyalogakác, a zöldjuhar, az amerikai kőris és a nyugati ostorfa – egy meghatározott mennyiségben kivágjuk, teret adva a kitermeléssel a telepített kocsányos tölgyeknek – árulta el. Hozzáfűzte, hogy a cserjeszintet is gyérítik a fiatal csemeték erősödése céljából. 

Hozzátette: az erdőápolást a szolnoki önkormányzat rendelte meg társaságtól.

Nem veszik kárba a nyesedék sem

– A keletkezett nyesedékeket munkatársaink ledarálják, melyek talajtakaró szerves anyagként a városi növényzet fejlődését segíti. Az erdészeti fakitermelésből származó faanyagot pedig szociális tűzifaként osztjuk ki a rászorulók között – számolt be a csónakázó-tó körüli beavatkozásról az ügyvezető igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában