Gondoskodás

2024.03.25. 17:25

A gyerekek mintha a világ minden boldogságát elhozták volna a monostori nevelőszülőknek

Három vér szerinti mellett három, a családját nélkülöző, gyermekvédelmi gondoskodásba került kicsit nevel a Dudás-Kovács család Pusztamonostoron. Az ÁGOTA Közösség nevelőszülője, Dudás-Kovács Andrea és segítője, férje, Dudás-Kovács János a hétköznapjaikról is meséltek nekünk.

Pakainé Pusztai Nóra

A pusztamonostori Dudás-Kovács család életét a gyermekek aranyozzák be. Három vér szerinti csemetéjük mellett három gyermekvédelmi gondoskodásra szoruló apróságot is nevelnek. Andrea 1 évvel ezelőtt vált nevelőszülővé: ekkor került családjukba a két hetes Norbika. Őt követte fél évvel később a 6 hónapos Hajnalka, majd a 3 hetes Zolika.

Három családját nélkülöző apróság került a pusztamonostori Dudás-Kovács házaspárhoz
Forrás: Ágota közösség

– Nagyon vártuk minden gyermek érkezését. Norbikánál egyenesen azt éreztem, mintha én lettem volna várandós. Minden babaholmi bepakolva, kimosva, odakészítve várta, aztán amikor megérkezett, csak csodálkoztunk, hogy milyen pici. Cukiságsokkot kapott az egész család – emlékezett vissza Andrea, aki elmondta, hogy családjuk harmóniában él a picik érkezése óta is, amihez hozzájárul, hogy vér szerinti gyermekeik rendkívül nagy szeretettel fogadták az érkező kicsiket. 

– Imádják őket, jönnek, babáznak, játszanak velük, bohóckodnak nekik, szépen elvannak így együtt hatan – mesélte Andrea. – Amikor eldöntöttük, hogy nevelőszülők leszünk, sokat beszélgettünk a gyermekekkel erről az egészről. Tudatosítottuk bennük például azt, hogy ez nem örökre szól. Mi mindig úgy beszéltünk róla, hogy addig vannak itt ezek a gyermekek, szeretjük őket, gondoskodunk róluk, amíg haza nem sikerül gondozni őket vagy örökbe nem mehetnek. Tudják ezt a saját gyermekeink is, ettől azonban még ugyanúgy szeretik a kicsiket, mint a saját testvérüket – tette hozzá a nevelőszülő. 

Andrea 2022 decemberében végezte el a DANKE nevelőszülői képzést az ÁGOTA Alapítvány szervezésében. Már régóta beszéltek arról a férjével, hogy nekik való ez a hivatás, ám 2022-re szánták el magukat, hogy erre az útra lépjenek. Annak ellenére, hogy Andreának három gyermeke mellett már nagy gyakorlata volt a mindennapi szülői teendőkben, sok újdonságot hallott, sok érdekes és új szempontú megközelítést kapott a képzésen.

– Jó csapat alakult ki ott, én egyedül csináltam a tanfolyamot, de a férjem is eljött egy-két alaklomra, amikor tudott. Mivel három kicsi van nálunk, ő lett a segítőm. Amikor itthon van pihenőnapokon, akkor ő babázik többet, én addig takarítok, mosok, főzök, bevásárlok. A gondoskodásunkba került gyermekek közül a legkisebb 3 hónapos, ő még teljes figyelmet igényel, a nagyobbak 1 évesek múltak, szépen járnak, játszanak, érdeklődőek, feltalálják magukat – mesélte.

Andrea lelkesen beszél a mindennapjaikról, amik boldoggá és elégedetté teszik őt.

Amikor az ember beül hozzájuk játszani, feltöltődik a mosolyoktól. Sőt, mindenkiben ilyen pozitív érzéseket keltenek. A barátnőm sokszor azért látogat meg minket, hogy feltöltődjön nálunk. Bemegy a gyerekekhez, játszik velük, és fülig érő szájjal megy haza

– fogalmazott.

Andrea szerint mindenkinek való a nevelőszülőség, aki szereti a gyermekeket, aki talpraesett, és aki esélyt szeretne adni a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyermekeknek, hogy családban élhessenek, nőhessenek, amíg a sorsuk hosszú távon rendeződik.

– Sokan kérdeznek minket arról, hogy miként leszünk képesek elengedni a gyermekeket, akiket megszerettünk. Szerintem ettől félnek leginkább az emberek. Mi is ragaszkodunk ezekhez a gyermekekhez, de tudjuk azt is, hogy rengetegen várnak még családra, szerető közegre. Én mindig azt szoktam erre mondani, hogy nem azt kell nézni, hogy nekünk rossz lesz, fájni fog, hanem hogy a gyermeknek jó legyen. Neki az a jó, ha hosszú távon rendeződik a sorsa. És amikor ez megtörtént, akkor mi újabb gyermeken segíthetünk. A nevelőszülőség arról szól, hogy a gyermeknek jó legyen – mondta a nevelőszülő.

Nevelőszülőket keres az ÁGOTA Közösség Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében

Kevesen tudják, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek ma már nem nagy létszámú intézetekben, hanem nevelőszülőknél, vagy lakásotthonokban élnek – így kisebb, szeretetteljes közösségbe kerülnek rögtön azután, hogy traumát éltek át. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 474 szakellátásban lévő gyermekről és fiatalról gondoskodik, ők mintegy 150 nevelőszülői családnál élnek. 

A szolgáltató célja az, hogy számukra megfelelő környezetet találjon, ahol szeretet és biztonság veszi őket körül. Ám sok a családjából kiemelt gyermek, aki elhelyezésre vár, illetve sok nevelőszülő van, aki az idősebb korosztályhoz tartozik, nyugdíj előtt áll. Új nevelőszülőkre tehát mindig szükség van. Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására készek. A nevelőszülőnél a gyermek esélyt kap, hogy újra megtapasztalhassa az őt megillető szeretetteljes törődést. Ha a segítő szándék megvan, akkor érdemes tájékozódni a www.szentagota.hu oldalon a Nevelőszülő szeretnék lenni! menüpont információi alapján.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában