Biztonságunkért

2024.03.18. 06:55

A Jászkunságban is ellenőrzik a húsvéti termékeket

Sonka, tojás, csokoládé. Ezeket, valamint a húsvéthoz kötődő sok egyéb terméket vizsgálnak a hatóságok az ünnephez közeledve. Az átfogó élelmiszerbiztonsági ellenőrzés célja, hogy garantált legyen a fogyasztók védelme. A Jászkunságban is górcső alá kerülnek a szezonális árucikkek.

Rimóczi Ágnes

A közelgő húsvéti ünnepek élelmiszerbiztonsága érdekében elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. Az országos ellenőrzés hagyományosan a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszerek köré fonódik. 

húsvéti sonka, húsvét
Fotó: Bús Csaba / Forrás: Illusztráció

– Az egy hónapig tartó ellenőrzési időszakban a hatóság szakemberei egyebek mellett étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat vizsgálnak majd – számoltak be az Agrárminisztérium illetékesei.

A tájékoztatásukból kiderült: az akció időzítésének és tematikájának célja, hogy a húsvéti időszakban is garantált legyen a fogyasztók védelme, valamint a megfelelő élelmiszerbiztonság és - minőség a családok számára. A területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrei a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek közreműködésével és koordinálásával végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Dr. Nobilis Márton államtitkár az ellenőrzésekkel kapcsolatban ismertette, hogy a minél szélesebb körű felderítés érdekében a hatóság élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben is végez majd ellenőrzéseket. Az előállítás kapcsán ‒ az általános ellenőrzési szempontok mellett ‒ a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak való megfelelést fogják elemezni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.

– A húsvéthoz kötődő termékkörök átfogó ellenőrzése során a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők. A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Ezeken túlmenően borokból, gyöngyözőborokból kerül sor mintavételre, továbbá a laboratóriumi vizsgálatok a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd ‒ részletezte az államtitkár.

Megtudtuk: a magyar élelmiszerlánc-felügyelet egész éves elkötelezett munkájának egyik kiemelt feladata a tavaszi szezonális ellenőrzés. Fontos ugyanis, hogy az ünnepi időszakban kialakuló nagyobb forgalom ellenére is kizárólag biztonságos élelmiszerek kerüljenek az asztalokra.

A szezonális akcióban a vármegyei kormányhivatal illetékesei is közreműködnek, az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi-, valamint a Fogyasztóvédelmi Osztály munkatársai végeznek ellenőrzéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában