Rákóczifalva költségvetése

2024.03.01. 08:30

A megtakarítást célzó beruházásokat hitelfelvétellel oldja meg Rákóczifalva önkormányzata

Döntött Rákóczifalva képviselő testülete az idei évi költségvetésről a csütörtök esti ülésen. Ugyanannyi bevétellel és kiadással tervezik az évet, és több beruházást is szeretnének megvalósítani.

Kovács Berta

Kiadási és bevételi oldalon is egyaránt 367,7 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhat a 2024-es esztendőben Rákóczifalva önkormányzata.

pályázat,költségvetés,képviselő-testületi ülés, rákóczifalva,hőszivattyú
A pályázati lehetőségeket idén is igyekeznek kiaknázni
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

Az állami finanszírozás mellett háromféle helyi adó – iparűzési-, építmény- és kommunális adó – révén is bevételre tehet szert az önkormányzat több mint 119 millió forint összegben.

A központi költségvetés a béremelésekkel kapcsolatos költségeiket finanszírozza, így ilyen célra nem kell plusz összegeket elkülöníteniük.

Működési kiadásokra nem szándékoznak hitelt felvenni, beruházásokra azonban igen.

Energetikai fejlesztésekre a tavalyi kormányengedély alapján 35 millió 731 ezer forint összegű kedvező kamatozású hitelt vesz fel az önkormányzat tíz éves futamidővel. Dr. Túróczi Imre polgármester e döntésükkel kapcsolatban hangsúlyozta, a jelenlegi energiaárakkal számolva is jóval magasabb megtakarításra tesznek szert, mint az éves tőketörlesztés és kamatfizetés összege.

A felvett összeg révén megújul a 442-es főút és a Rákóczi út közvilágítása. Öt intézményre napelemeket helyeznek ki. A polgármesteri hivatal fűtését pedig költségtakarékos hőszivattyú-rendszerrel biztosítják.

Ebben az évben folytatják az önkormányzat zánkai ifjúsági táborának felújítási munkálatait, melyeket több évre ütemezve tudnak elvégezni. Ez évben mintegy kétmillió forint ráfordítással a villamosenergia-rendszer biztonságossá tételét szeretnék elsősorban megoldani.

A pályázati lehetőségeket idén is igyekeznek kiaknázni. Három jelentős pályázat benyújtását tervezik idén: a csapadékvíz-elvezetésének lehetőségét szeretnék hatékonyabbá tenni, javítani akarják az idősek nappali ellátásának színvonalát az szóban forgó épület felújításával, valamint egy új könyvtár megépítését kezdeményezik a központban a Varsány Közösségi Ház mögötti területen. A jelenlegi könyvtárépület már használhatatlan, a bibliotéka egy ideje a közösségi ház egyik termében működik.

Beszámolókat is értékeltek

A képviselő-testületi ülésen több beszámolót is megtárgyaltak és egyhangúlag elfogadtak.

Többek között az Egészségügyi, Szociális és Gyermekvédelmi Bizottság, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság, a Településfejlesztési és Ellenőrzési Bizottság és nem utolsó sorban a polgármesteri hivatal is számot adott a 2023-as esztendő folyamán végzett munkájáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában