Szakszerű beavatkozás

2024.03.19. 15:00

Invazív és korhadt fákat vágtak ki a mezőtúri csatorna partján

Fakivágásra figyeltek fel a mezőtúriak a közelmúltban. A Hortobágy-Berettyó főcsatorna partján történt beavatkozást a vízügyi szakemberek végezték.

Rimóczi Ágnes

Fákat vágtak ki Mezőtúron. A településen élőket foglalkoztatta: vajon miért ritkították a Hortobágy-Berettyó főcsatorna Kertváros felőli oldalán, a közúti híd lábánál található fákat. Sokan az önkormányzatot keresték fel a kérdéseikkel, mint kiderült azonban, a terület nem önkormányzati, hanem állami tulajdon, az a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében van.

fakivágás,mezőtúr,invazív
A Hortobágy-Berettyó főcsatorna Kertváros felőli oldalán vágtak ki fákat 
Forrás: Szűcs Dániel Facbook-oldala

– Önkormányzatunk nem rendelt el fakivágást ezen a területen. A fakivágással kapcsolatos munkálatokat is a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei végezték/végzik – emelte ki a témával kapcsolatos tájékoztatójában Szűcs Dániel. A városvezető hozzátette: egyeztetett Szabó Jánossal, a KÖVIZIG igazgatójával és hivatalos tájékoztatást kért az érintett szakasz fakivágási munkálataival kapcsolatban.

A minap a polgármester már arról számolt be, hogy a vízügyi igazgatóság illetékese válaszolt a kérdésekre, tájékoztatást adott a fakivágásról. 

– A válasz szerint a fakivágással érintett terület a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Hortobágy-Berettyó hullámterében helyezkedik el, így árvízvédelmi funkcióval is bír. Megtudtam az igazgató úrtól, hogy az igazgatóság a tavaly őszi védműszemlék során szemlézte a helyszínt és intézkedési tervben rögzítette a területhez kapcsolódóan az elvégzendő feladatokat – tette közzé közösségi oldalán a polgármester. Szűcs Dániel az igazgatósági válasz alapján arról számolt be, hogy a munkálatokat a Szeghalmi Szakaszmérnökség végezte. – Szabó Jánostól megtudtam, hogy öt darab – egy hazai nyár, kettő fehér fűz, kettő amerikai kőris – fát vágtak ki. 

Ezek között voltak invazív növények és olyanok, melyek veszélyes helyzetűek, korhadtak voltak. Emellett eltávolították az ott található amerikai kőris és gyalog akác cserje szintet. Minden növényt a Szandazugi őrházhoz és a Mezőtúri árvízkapuhoz szállítottak. A rendbetétel során természetesen az ott elhagyott szemetet összeszedték az illetékes kollégák – részletezte a szakember válaszát a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában