Micsoda disznóságok!

2024.03.24. 09:30

Csodás ízekkel, remek hangulattal hódított a Pecsenye Parádé Abonyban – galériával

Gyomorkondító illatok, zamatos ételek és kitűnő hangulat – ezreket csalogatott ki az abonyi Pecsenye Parádé.

Rózsa Róbert

Ezreket csalogattak Abony főterére a Pecsenye Parádé kellemes illatai és ízei

Fotó: Rózsa Róbert

A disznók hajnal fél hatra érkeztek Abonyba. Pontosabban: fél disznók érkeztek, és a IV. Abonyi Pecsenye Parádéra, ahol már kifent késsel várta őket 36 csapat, akik sütő-főző tudományuk megvillantására érkeztek a város főterére szombaton.

pecsenye parádé, program
Ezreket csalogattak Abony főterére a Pecsenye Parádé kellemes illatai és ízei
Fotó: Rózsa Róbert

E tudományuk – mi tagadás – magas szintű. Ennek csalhatatlan jelét már a fesztiválra való reggeli belépésünkkor érezni lehetett: az órák óta piruló malackák illata belopódzott az orrokba, nyugalmat nem hagyva a rögvest megkorduló gyomornak. Amelyet tovább csigázott a gőzölgő hagymás vérrel, pörkölttel, még sercegő kolbászokkal, sültekkel teli üstök és tepsik, és mindenféle ételkülönlegességek látványa.

Farkaslakáról is érkezett csapat

A műveikre büszke szakácsok persze nem hagyták éhezni az arra járót. A tűzről melegében lekerült falatokat frissen szelt kenyérrel, roppanós savanyúsággal kínálták az egyre-másra érkező, hálás látogatóknak.

A csapatok többsége helyből és Abony környékről érkezett, de voltak, akik messziről kerekedtek fel. Például Farkaslakáról. Az erdélyiek székely módon, tudniillik paprika nélkül készített kolbászukhoz fűztek nagy reményeket a Pecsenye Parádén, de örömmel versenyeztették meg a „lesi pecsit”, mely ugyancsak hagyományos székely étel: a kockára vágott pecsenyét puliszkával tálalják, és szilvapálinkával, esetleg székely köményessel kísérik.

A hagyományokra építenek

Mert amit mindenki sütött, az természetesen a fesztiválnak nevet adó pecsenye volt. Miközben az enyhe tavaszi időben több ezer fősre duzzadt a tömeg, és gazdára talált a megannyi vásárfia, a sátrak, faházak alatt megsültek a pecsenyék is – melyik a verseny, melyik az e célból összejött baráti társaság örömére.

Hiszen a legfőbb célja ez volt a Pecsenye Parádénak. Mint Pető Zsolt, Abony polgármestere a helyszínen elmondta, a rendezvény a családi hagyományokra alapulva nőtte ki magát. Kifejezetten a közösségépítést, a családi, baráti kapcsolatok ápolását szerették volna előmozdítani, immár negyedik alkalommal.

Szeretni kell főzni – ez a titok!

El azért ne hallgassuk, kinek a konyhájából kerültek ki idén a legjobb étkek! Bár temérdek csapat részesült díjban az egyes kategóriákban, az abszolút győztesnek járó fődíjat a Ceglédberceli Jóbarátok gárdája kapta. Amely csapat vezetőjét, Török József polgármestert meg is kérdeztünk, mi disznótorosuk titka.

– Bizonyítani szerettük volna, hogy azzal a sváb gasztronómiai hagyománnyal, amely Ceglédbercel sajátja, eredményesek lehetünk. Hogy mi volt a titok? Maga a kihívás. Meg még valami: szeretni kell főzni!

És minthogy a ceglédberceli csapat nem csak idén, de tavaly is megnyerte a Pecsenye Parádét, hozzátehetjük: nem csak szeretnek főzni, de tudnak is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában