Pro Patria Emléknapok

2024.03.25. 13:54

Vidám csatározással emlékeztek névadójukra a szolnoki rákóczisok – videóval, galériával

Tűzharc- és sakkbajnoksággal is emlékeztek névadójukra a szolnoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai.

Rózsa Róbert

Szerdán megkezdődtek a Pro Patria Emléknapok Szolnokon, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában. A 348 éve született fejedelem március 27-ei születésnapja kapcsán reggel iskolai koszorúzással indult a nap, majd himnuszéneklő versennyel folytatódott. Délután pedig hat iskola részvételével sakkbajnokságot is rendeztek, mégpedig azért, mert Rákóczi maga is rajongott a sakkért.

Vidám tűzharcjátékkal emlékeztek névadó fejedelmükre a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai Szolnokon
Fotó: Mészáros János

A kettő között, hogy a mozgás se maradjon el, labdákat vettek kézbe kicsik és nagyok (előbbiek a tornateremben, utóbbiak az udvaron), és tűzharcjátékban mérték össze tudásukat – ez ugyancsak a szabadságharcos fejedelemre vall, de egyben a most 155 éves iskolára is, amely falai között oly’ sok minden emlékeztet Rákóczira.

A hagyományosan három-, idén kétnapos rendezvénysorozat csütörtökön előadásokkal folytatódik. Dr. Mészáros Kálmán hadtörténész az idősebb diákoknak a kuruc kor hőseiről mesél majd, míg a kisebbek Rákóczi és az állatok címmel hallgathatnak előadást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában