Videóval

2024.03.16. 14:44

Országos robotika versenyen brillíroztak a jászapáti gimnázium diákjai, Észtországban is próbára tehetik tudásukat

A Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli harmadik országos robotika versenyét – tájékoztatta hírportálunkat a cég. A két győztes csapat képviseli Magyarországot novemberben az észtországi Robotex versenyen, ahol mintegy 27 ország diákjai mérik össze tudásukat.

Illés Anita

A szervezők azt írták, hogy várakozásaikon felül, az eddigi legmagasabb résztvevői létszámmal zárult nemrég a harmadik ProSuli országos robotika verseny, Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. Ezúttal 46 csapat közel 100 diákja adott számot tudásáról. - A robotika oktatásban betöltött szerepe egyre fontosabbá válik, ezért döntött úgy a ProSuli, hogy beemeli digitális oktatásmódszertani képzései közé ezt a tudományágat is. A tevékenység ötvözi a tervezést, építést, programozást és a problémamegoldást, így fejleszti a diákok strukturált gondolkodását, kreativitását és finommotoros képességét. A csapatokban megrendezett versenyek és az azokra történő felkészülés pedig fejleszti a diákok kommunikációs- és kompromisszumkészségét, valamint együttműködési képességüket – tudtuk meg a Yettel sajtóközleményéből. A ProSuli immár harmadszor rendezte meg a diákoknak szóló versenyét az általános- és középiskolás korosztályban. 

Forgács Benedek Flórián (balra) és Fülöp Gergely (jobbra), a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium győztes versenyzői felkészítő tanáruk, Fülöpné Kovács Krisztina társaságában
Forrás: Prosuli

Idén először nemcsak a ProSuli programban résztvevő intézmények adhatták le nevezésüket, hanem bármely magyarországi iskola jelentkezhetett a megmérettetésre, amelyen vonalkövetéses kihívás várta a diákokat. Ennek lényege, hogy a versenyzők által programozott robotoknak egy előre meghatározott, bonyolult kanyarokkal teli pályán kellett a lehető leggyorsabban és legpontosabban végig haladniuk. A pályán a csapatok által a verseny előtt előzetesen megépített és beprogramozott robotok szenzoraik segítségével követték a vonalat. Az izgalmakkal, meglepetésekkel teli tudáspróbát végül a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte. A két korcsoport győztesei novemberben az észtországi Tallinba utaznak a mobilszolgáltató támogatásával, ahol a Robotex International nemzetközi robotika versenyen 27 ország legjobbjaival mérhetik össze tudásukat – tájékoztattak a szervezők. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában