Az önkormányzat kisüzeme

2024.03.16. 17:30

Egyre népszerűbbek a nagyiváni gluténmentes sütemények

Fontos szerepet játszik a falu életében a nemrégiben megnyitott gluténmentes sütemény - előállító és gyümölcsfeldolgozó manufaktúra. Az önkormányzat tulajdonában lévő üzem immáron négy hónapja sikeresen működik.

Köllő Judit

Tavaly októberben, csaknem 256 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból gluténmentes sütemény - előállító és gyümölcsfeldolgozó manufaktúrát hoztak létre Nagyivánon. Az önkormányzat tulajdonában lévő vállalkozás immáron öt helybélinek ad munkahelyet. Nemcsak sütemény, hanem gyümölcs fedolgozóként is funkcionál.

Tavaly ünnepélyes keretek között adták át a beruházást
Fotó: Nagy Balázs

A válogatott alapanyagokból, nagy gondossággal készült finomságok olyanok, akárcsak otthon, egy háziasszony konyhájában.

– Az októberi nyitást követően számtalan próbasütést csináltak munkatársaink – mesélte Bári Ágnes, Nagyiván polgármestere. – A tavalyi karácsonyi időszak közeledtével több száz mákos és diós bejglit sikerült elkészíteni, aminek hatalmas sikere volt. Üzemünk fontos a település számára, hiszen így több helybélinek tudunk munkahelyet biztosítani, továbbá megfelelő minőségű termékekkel sikerült ellátni a piacot. A gyümölcsszezon megérkezésekor pedig beindult a gyümölcs feldolgozó üzemünk is, ami a gluténmentes süteményekhez készít lekvárokat. 

Az önkormányzat tulajdonában, a falu határában, kilenc hektár területen gyümölcsös található. A gyümölcstermesztés és - feldolgozás önmagában viszont nem lett volna elegendő ahhoz, hogy az üzem fenntartsa önmagát és még profitáljon is belőle. Ennek hatására a településvezetés úgy döntött, hogy az oly sokakat érintő, gluténmentes  sütemény feldolgozó üzemet hoz létre. 

– A gluténérzékenység egyre nagyobb gond napjainkban, ez adta az ötletet, hogy ne búzalisztből készített termékeket gyártsunk, hanem gluténmentes alapanyagokból édes és sós finomságok készüljenek – folytatta tovább a településvezető. – Bár az üzemben nem megvásárolhatók a termékek, időközönként azért lehetőséget biztosítunk a helybéliek számára is. A legnépszerűbb termék a gluténmentes kenyér, zsemle, piskótatekercs, linzer, vaníliás karika és a kakaós krémmel töltött keksz. A jövőre nézve citromos kaláccsal is készülünk és számtalan más meglepetést tervezünk – tette hozzá. 

Mára a belföldi szállítás is megoldódott

Immáron egy 10 millió forintos belügyminisztériumi támogatásból megvásárolt kisteherautó segíti a gluténmentes sütemények szállítását. 

– Sokáig problémát jelentett a fuvarozás, ugyanis a vármegyében már több helyre visszük a készítményeket – folytatta a polgármester. – A tartósítószermentes sütemények közeli lejáratúak, így fontos, hogy megfelelő időben érkezzenek a boltokba. A célunk az, hogy idővel minél szélesebb körben terjesszük a süteményeket és még több általunk készített finomságot hozzunk létre.

A gluténmentes finomságok hamarosan a szolnoki helyi termékek vásárán is elérhetők lesznek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában