Újraélesztés

2024.03.19. 12:16

Élettelenül csuklott össze egy asszony a szolnoki buszállomáson, járókelők küzdöttek érte

Az „utca emberei” a mentésirányító diszpécser-szolgálat munkatársának utasítása szerint jártak el, a hölgyet stabil állapotban szállították kórházba.

Mészáros Géza

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán megjelent információ szerint emberséges lakossági és időben érkező értő, szakmai segítséggel sikerült egy idős hölgy életét megmenteni vasárnap este Szolnokon.

autobuszállomás,újraélesztés,járókelők
A szolnoki autóbusz-állomás. Itt történt a minapi eset
Fotó: Mészáros János

AZ OMSZ Facebook-oldala szerint hazafelé tarthatott az a hetven év körüli szolnoki asszony, aki a szolnoki, Ady Endre úti buszpályaudvaron, minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett vasárnap késő délután. Barátnője megpróbálta felsegíteni, keltegetni, a beteg azonban nem reagált.

Kiderült, hogy már nem lélegzik

A barátnő reakcióját látva többen is köréjük gyűltek, mindannyian segíteni igyekeztek. A bajt tapasztalva valaki azonnal mentőt hívott. A mentésirányító diszpécser-szolgálat munkatársának utasítása szerint a szemtanúk megvizsgálták a beteget, és megállapították, hogy nem lélegzik.

Telefonon kaptak instrukciókat

A telefonos instrukciók alapján a bejelentők megkezdték a hölgy újraélesztését. Egymást váltva küzdöttek az asszony életéért mindaddig, míg a perceken belül helyszínre érkező mentősök emelt szinten folytatták az ellátást. Az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Egyelőre a kórházban tartják

Megkerestük az OMSZ, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Hetényi Géza Kórház illetékeseit az ügyben, de mindkét területről azt az információt kaptuk, hogy a személyiségi jogok védelme miatt bővebb tájékoztatást nem áll módjukban adni. Sebő Katalin, az OMSZ kommunikációs munkatársa annyit azért elárult hírportálunknak, hogy az eset a buszpályaudvar 3-as kocsiállásánál történt.

Az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalán, illetve a Facebook Szolnokon hallottam csoportjában is érdeklődtek az idős asszony hogyléte felől, és az egyik hozzászólás megnyugtató válasszal szolgált. Azt írta, hogy az édesanyja barátnője, túlélte a megpróbáltatást, és egyelőre a kórházban, megfigyelés alatt tartják.

Sokan gratuláltak a hősöknek

A többi bejegyzés és hozzászólás pedig mind gratulált és megköszönte mindazoknak a fáradtságos és emberséges hozzáállását, akik nekifogtak az újraélesztéshez. Az idős hölgynek pedig mielőbbi gyógyulást kívántak...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában